Sposób przygotowania:
Makowiec świąteczny
Przygotowanie: Przesiać mąkę,dodać masło,posiekać nożem,dodać drożdże rozmieszane ze śmietaną,cukier,jajka,żółtka,szczyptę soli,utłuczoną wanilię,skórkę z cytryny i zagnieść ciasto.Przyrządzić masę makową; opłukany i osączony mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu 30-40 minut,aż da się rozetrzeć w palcach.Osączyć,przepuścić 3 razy przez maszynkę do mięsa.W rondlu stopić masło,dodać mak,miód,sparzone rodzynki,posiekane orzechy,pokrojoną skórkę pomarańczową i mieszając smażyć przez 15 minut.Odstawić z ognia.Ubić pianę z białek,dodać do masy,delikatnie wymieszać.Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta,ułożyć równą warstwę masy makowej,pozostawiając z obu brzegów 2-centymetrowy margines,zwinąć i przenieść do podłużnej formy wyłożonej natłuszczoną folią aluminiową.Postawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Piec w średnio gorącym piekarniku 180s.c około 45 minut.