Sposób przygotowania:
Makowiec Wielkanocny 2
Z mąki ,tłuszczu , żółtek proszku do pieczenia , szczypty soli i łyżki śmietany zagnieść ciasto. 1/3 ciasta schować do lodówki a pozostałe wyłożyć na blachę (25 x 32).Przygotować masę makową.Jabłko obrać i pokroić w kostkę ( ja miałam szarą renetę i dałam połówkę jabłka ,bo było spore)Do rondelka dałam jabłka , łyzkę miodu i poddusiłam chwilę. Do miski wyłozyć mak z puszki , dodać jabłka i 3 łyzki dyni marynowanej, 1 łyżkę kaszy manny.Ubić pianę z 5 białek , cukru pudru i podzielić ja na dwie części . do masy makowej dodać 2 łyżki resztę zostawić .Wymieszać masę makową ze wszystkimi składnikami . można dodać jeszcze po łyzce rodzynek i orzechow posiekanych ale ja nie dawalam.Na ciasto położyć gotowa masę makową, na masę rozprowadzić pianę z białek a na pianę zetrzeć resztę ciasta . pieć w 180*C ok 45-50 minut.
msewka
misia53
Ewka , bardzo fajny smak, nie specjalnie inny i niekontrowersyjny . Dodatki nie moga zdominować smaku maku jedynie wzbogacić . Taki wilgotny był , fajny. a dynię mam swoją w kostce marynowana , słodka i aromatyczna ,bo z gożdzikami więc pasowała .Trzeba wykorzystać swoje zapasy