misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Makowiec Wielkanocny 2

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto inne od wszystkich dzięki wilgotnej aromatycznej masie makowej

Makowiec Wielkanocny 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec Wielkanocny 2

 

  • 22 dkg masła
  • 5 jajek
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru (do piany)
  • 1 łyżka cukru pudru (do ciasta)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka gęstej smietany

 

  • masa makowa
  • 900g puszka
  • 1/2 szarej renety
  • 3łyżki dyni konserwowej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Makowiec Wielkanocny 2
Z mąki ,tłuszczu , żółtek proszku do pieczenia , szczypty soli i łyżki śmietany zagnieść ciasto. 1/3 ciasta schować do lodówki a pozostałe wyłożyć na blachę (25 x 32).Przygotować masę makową.Jabłko obrać i pokroić w kostkę ( ja miałam szarą renetę i dałam połówkę jabłka ,bo było spore)Do rondelka dałam jabłka , łyzkę miodu i poddusiłam chwilę. Do miski wyłozyć mak z puszki , dodać jabłka i 3 łyzki dyni marynowanej, 1 łyżkę kaszy manny.Ubić pianę z 5 białek , cukru pudru i podzielić ja na dwie części . do masy makowej dodać 2 łyżki resztę zostawić .Wymieszać masę makową ze wszystkimi składnikami . można dodać jeszcze po łyzce rodzynek i orzechow posiekanych ale ja nie dawalam.Na ciasto położyć gotowa masę makową, na masę rozprowadzić pianę z białek a na pianę zetrzeć resztę ciasta . pieć w 180*C ok 45-50 minut.
Makowiec Wielkanocny 2
składniki na ciasto zagniatamy szybko i dzielimy na 2 części 1 /3 ciasta chowamy do lodówki a pozostale będzie na blachę
Makowiec Wielkanocny 2
Jabłko kroimy w kostkę i w rondlu dusimy z łyżka miodu i 3 łyżlami dyni w kostce
Makowiec Wielkanocny 2
wymieszaną masę makową z 2 łyzkami piany i pozostałymi składnikami wykładamy na ciasto na mak kładziemy równomiernie resztę piany
Makowiec Wielkanocny 2
na pianę ścieramy resztę ciasta i pieczemy w piecu ok 45minut