bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Męski śląski żur

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Polecamy śląski żur w iście męskim wydaniu

Męski śląski żur

Składniki:

Męski śląski żur

 

 

 

Sposób przygotowania:

Męski śląski żur
Na boczku, zeberku gotujemy wywar z dodatkiem liscia laurowego, pieprzu, ziela angielskiego. Dodajemy trochę majeranku, soli, drobno posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone ziemniaki i je gotujemy w wywarze. Gdy będą one już prawie miękkie wlewamy zakwas. Chwilę gotujemy, dodajemy kiełbase pokorjoną. Z zupy wyciagmy boczke, zeberko, mozna je oskubac, pokroic i dac kazdemu na talerz kawałki miesa i boczku. Wyciagamy tez liscia lurowego. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie jajka na twardo, ktore kroimy i dajemy kazdmu na talerz. Doprawiamy zurek wg uznania szczegóelnie majernakiem. Wlewamy na talezr do jajek i kawałków miesa. Podajemy z pieczywem.