Sposób przygotowania:
Mięsno-żurawinowy zawijaniec na ostro
Bakłażana i cukinię tniemy na długie cienkie paski albo za pomocą mandoliny, albo noża. Każdy plater warzywa smarujemy za pomocą pędzelka z jednej strony olejem. Posmarowaną stroną kładziemy je na patelnię grillową i chwilę smażymy- do momentu uzyskania wyraźnych prążków. Cebulkę i czosnek drobno siekamy, przesmażamy na odrobinie oleju. Mięso łączymy z orzechami, musztardą indiańską, żurawiną, rozbełtanymi jajkami, przesmażoną cebulą i czosnkiem. Dodajemy listki świeżego tymianku oraz masło. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzy. Całość dobrze wyrabiamy. Ugrillowane plastry warzyw układamy na folii aluminiowej naprzemiennie tworząc kołderkę dla mięsa- nimi zawiniemy roladę. Na warzywa układamy plastry boczku. Boczek smarujemy musztardą dijon- jeśli lubimy na ostro, to dajemy jej sporo. Na boczek wykładamy połowę mięsa - z podanych proporcji wyjdą dwie rolady. Za pomocą folii aluminiowej zamykamy roladę, dokładnie owijamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy w folii ok. 50 minut. Możemy też przygotować kokilki- każdą smarujemy odrobiną oleju. Wyścielamy je naprzemiennie plastrami cukinii i bakłażana - część, która wystaje za kokilkę posłuży do zamknięcia całości. Na warzywa wykładamy boczek, smarujemy go musztardą dijon. Wykładamy mięsny farsz- dobrze dociskamy i zamykamy za pomocą wystających części bakłażana i cukinii. Pieczemy ok. 40 minut. Smacznego!