Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Mięso z kurczaka z cukinią i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mięso z kurczaka w marynacie z oleju z bazylią, zmiażdżonego czosnku i przyprawą do gyrosa jest wyśmienite.

Mięso z kurczaka z cukinią i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięso z kurczaka z cukinią i pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka z cukinią i pieczarkami
Na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki. Do miseczki wlać olej z bazylią, dodać zmiażdżony czosnek, przyprawę do gyrosa, zioła prowansalskie i przyprawę jarzynka, wymieszać. Włożyć pokrojony w kostkę filet z kurczaka, wymieszać i pozostawić przynajmniej na pół godziny. Następnie razem z marynatą wsypać na rozgrzaną patelnię, lekko zrumienić. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, podsmażyć przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wrzącej wody. Wsypać pieczarki z cebulą i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Śmietanę połączyć z odrobiną wody i sosem pieczeniowym, dodać do miękkiego mięsa, zagotować. Doprawić do smaku.
Mięso z kurczaka z cukinią i pieczarkami
Pokrojone w kostkę mięso wymieszać z maryntą
Mięso z kurczaka z cukinią i pieczarkami
Razem z pokrojoną cukinią podsmażyć na patelni
Mięso z kurczaka z cukinią i pieczarkami
Pieczarki i cebulą poddusić na rozgrzanym maśle
Mięso z kurczaka z cukinią i pieczarkami
Połączyć z mięsem dodać śmietanę z sosem zagotować