msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Migdałowo-drożdżowa babka wielkanocna.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Babka drożdżowa, jak zawsze na Wielkanoc. Ale czemu by jej nie odmienić?

Migdałowo-drożdżowa babka wielkanocna.

Składniki:

Migdałowo-drożdżowa babka wielkanocna.

 

  • 0,5kg mąki pszennej
  • 10 dag migdałów mielonych
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 12,5 dag margaryny lub masła
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 5 dag drożdży
  • 5 czubatych łyżek owoców suszonej żurawiny
  • 5 czubatych łyżek rodzynek hetmańskich (dużych)
  • 5 łyżek skórki pomarańczowej kandyzowanej

Sposób przygotowania:

Migdałowo-drożdżowa babka wielkanocna.
Margarynę stopić i odstawić, aby wystygła.Mąkę przesiać.Mleko mocno podgrzać.Drożdże rozprowadzić z 3 łyżkami cukru do konsystencji gęstej śmietany, wlać mleko, oprószyć mąką.Wymieszać, aby nie było grudek, przykryć i poczekać, aż rozczyn podwoi swoją objętość.Do mąki wsypać resztę cukru i cukier waniliowy, wbić jajko i dodać żółtka,wlać wyrośnięty rozczyn i tłuszcz.Bardzo dokładnie i długo wyrabiać ręką.Dodać zmielone migdały i bakalie i dokładnie połączyć.Formę do wieńca z tuleją (dużą) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Napełnić formę ciastem do ok.1/2 wysokości i odstawić w ciepłe miejsce aż podrośnie. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (termoobieg) i piec ok.45-50 minut.Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, czy dopiekł się środek.Jeśli patyczek jest suchy, nasza babka jest gotowa.Gdy ostygnie można ją polukrować lub polać dowolną polewa i udekorować.