Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Minestrone wg Stendhala

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wszystko oprócz ryżu i kapusty - włożyć do garnka. Seler, marchew i cebula muszą

Minestrone wg Stendhala

Składniki:

Minestrone wg Stendhala

 

  • 8 garści ryżu
  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 1 mała dynia lub kabaczek
  • 4 marchewki
  • 1 mały seler
  • 6-7 małych cebul
  • 3 duże ziemniaki
  • 80 g słoniny rozgniecionej z czosnkiem i zieloną pietruszką na jednolitą masę
  • 500 g świeżej wyłuskanej fasoli lub 150 g suchej (namoczonej)
  • 1 duży pomidor
  • po 1 gałązce rozmarynu i szałwii
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g świeżej kiełbasy
  • 2 garści tartego sera

Sposób przygotowania:

Minestrone wg Stendhala
Wszystko oprócz ryżu i kapusty - włożyć do garnka. Seler, marchew i cebula muszą być pokrajane w plasterki, kabaczki w kostkę (obrane i bez pestek). Posolić i zalać dużą ilością wody, gotować bardzo wolno, w miarę gotowania dolewać wody.
Na godzinę przed zdjęciem garnka z ognia dorzucić kapustę podzieloną na osobne liście, większe przekrajać na pół. Ryż wrzucić na pół godziny przed zdjęciem z ognia. Ziemniaki rozgnieść dla zagęszczenia zupy.

Przed podaniem wsypać 2 garści utartego sera.