Sposób przygotowania:
Mini piętrowy miodownik bez jajek
Ciasto- z mąki, proszku do pieczenia, cukru, soli, miodu, śmietany i margaryny wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 części, do jednej dodajemy kakao, do drugiej kawę i zagniatamy. Pieczemy w tortownicy o średnicy 17 cm, ok. 17-20 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Masa makowa- sparzony mak, dodajemy do gotującego się mleka z cukrem i miodem, dodajemy przesiekane orzechy włoski i migdałowe, pokruszone herbatniki. Całość gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu, przestudzoną masę trzykrotnie mielimy. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Masa czekoladowa- połowę mleka zagotowujemy z miodem, w pozostałym mleku rozrabiamy mąki i kakako, przelewamy do gotującego się mleka i robimy budyń. Przestudzony miksujemy z masłem, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę. Masa mascarpone- serek łączymy z miodem i sokiem z cytryny, utrwalamy śmietan fixem. Ozdoby- czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, dodajemy łyżkę- dwie mleka. Przekłądamy do pisaka cukierniczego i na papierze do pieczenia rysujemy ładne ozdoby np.,. choinki. Utrwalamy w zamrażalniku przez parę minut. Jasny krążek ciasta smarujemy dżemem i polewą czekoladową zrobioną z rozpuszczonej nad kąpielą wodną czekolady z masłem i mlekiem. Drugi jasny krążek ciasta układamy na paterze. Smarujemy do masą makową, wykładamy ciasto kawowe, smarujemy je połową masy mascarpone, wykładamy ciasto czekoladowe, smarujemy połową masy budyniowej, na to wykładamy wierzchni placek z polewą czekoladową. Boki wykańczamy masą budyniową, do niej przyklejamy czekoladowe ozdoby. Wierzch zdobimy masą mascarpone.