Sposób przygotowania:
Mini pizzerki
CIASTO: drożdze rognieść, dodać oleju, wody, mąki i sól. Baaaradzo dokładnie zagnieść i odstawić w ciepłe m-ce do wyrośnięcia, czyli ok 15-20 min. Jak to bywa z drożdżami lubią ciepełko i nie mogą sie "przeziębić"! :)
FARSZ: Jak ciasto rośnie, przygotować farsz. Pieczarki obrać, pokroić drobno i dusić na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać soli i pieprzu. Jak ciasto wyrośnie, rozwałkować i wykrawać niewielkie okręgi. Każdy placek posmarować roztrzepanym białkiem i ułożyć pieczarki, potem salami, pomidory (bez skórki!) , na koniec posypac przyprawami i serem. Piec 20 min. w 180 stopniach.
( w zasadzie kompozyja farszu wg. uznania lub zawartości lodówki :) Mozna np. zrobić sos bolognese z mięsem mielonym i wtedy powstaje genialna kompozycja pizzy bolognese- polecam dla smakoszy kuchni włoskiej, ktorzy tak jak ja nie moga sie zdecydowac czy zjesc pizze czy spaghetti :DDD - sprawdzone, polecam! )
FARSZ: Jak ciasto rośnie, przygotować farsz. Pieczarki obrać, pokroić drobno i dusić na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać soli i pieprzu. Jak ciasto wyrośnie, rozwałkować i wykrawać niewielkie okręgi. Każdy placek posmarować roztrzepanym białkiem i ułożyć pieczarki, potem salami, pomidory (bez skórki!) , na koniec posypac przyprawami i serem. Piec 20 min. w 180 stopniach.
( w zasadzie kompozyja farszu wg. uznania lub zawartości lodówki :) Mozna np. zrobić sos bolognese z mięsem mielonym i wtedy powstaje genialna kompozycja pizzy bolognese- polecam dla smakoszy kuchni włoskiej, ktorzy tak jak ja nie moga sie zdecydowac czy zjesc pizze czy spaghetti :DDD - sprawdzone, polecam! )
msewka
luna
zabaione22
Wg. tej receptury robię też pizze -dużą wersję, na całą blache :) w wersji mini - wychodzą dwie blachy -chociaż to zalezy tez oczywiście od wielkości placków, jakie wykrawamy-......
Pozdrawiam :)
dusia30
zabaione22
Aka
Mam też pytanie: smarowałam białkiem ciasto ale mimo to pizzerki wyszły jasne. Co mam zrobić, żeby były bardzie zarumienione ? Więcej białka czy może coś innego ? A może to przez to, że ciasto było takie rzadkie ? Czy może przez to, że dałam tylko jedno opakowanie drożdży (7g) ?
marietta