Miodownik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wszystkie składniki na ciasto razem zagnieść. Podzielić na cztery części. Rozwałkować na jednakową grubość i upiec cztery placki.

Miodownik

Składniki:

Miodownik

 

Sposób przygotowania:

Miodownik
Wszystkie składniki na ciasto razem zagnieść. Podzielić na cztery części. Rozwałkować na jednakową grubość i upiec cztery placki. Przygotować masę, w tym celu zagotować mleko, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier waniliowy – cały czas mieszając. Cukier puder ucierać z masłem, dodawać porcjami budyń. Całość dobrze połączyć. Masą przekładać placki. Przygotować polewę, w tym celu wszystkie podane wyżej składniki polewy wrzucić do rondla i gotować na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. Cały czas mieszać. Polewą polać wierzch ciasta. Placek można dodatkowo posypać: płatkami migdałów, posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.