msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Mój bigos

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Otrzymamy duży gar pysznego bigosu.Jak uda się coś z niego ocalić proponuję zamrozić.

Mój bigos

Składniki:

Mój bigos

 

  • 4-5 kg kapusty kwaszonej
  • 1 kg wołowiny bez kości (może być gulaszowa wołowina)
  • 1 kg wieprzowiny bez kości (ja daję łopatkę)
  • ~0,5-0,75 kg kiełbasy cienkiej
  • ~0,5-0,75 kg boczku wędzonego
  • 2/3 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonego wina(wytrawnego)
  • 2-3 garście suszonych grzybów
  • 2 garście suszonych śliwek
  • ziarna pieprzu czarnego,jałowca,ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • duża garść majeranku
  • 2 spore cebule
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • vegeta
  • kostka mięsna z Winiar
  • pół koski smalcu

Sposób przygotowania:

Mój bigos
Mięsa i boczek wędzony pokroić w kostkę i partiami smażyć do zrumienienia.Przełożyć do garnka ,podlać wodą,wrzucić kostkę mięsną Winiar i dusić do miękkości,ew.uzupełniając wodę. Kapustę kwaszoną mocno odcisnąć (nie moczyć wcześniej),pokroić i zalać wrzątkiem.Wrzucić liście laurowe,pół kostki smalcu,oprószyć vegetą i zagotować.Odkryć pokrywkę i ok.15-20 minut gotować bez przykrycia.Wrzucić namoczone wcześniej suszone grzyby i śliwki.Wodą, w której moczyły się grzyby, uzupełniam ilość płynu,który się wygotuje .Dodać ziarna pieprzu,jałowca i ziela ang. oraz gałkę muszkatołową.Dusić pod przykryciem,aż kapusta będzie miękka. Kiełbasę pokroić w półplasterki,smażyć na patelnii,pod koniec zeszklić razem pokrojone cebule a na koniec posypać mąką i króciutko zasmażyć. Wrzucić kiełbasę z cebulą i mąką do bigosu,Dodać koncentrat pomidorowy,czerwone wino i majeranek,wymieszać i jeszcze 0,5 godziny gotować.Tym razem często mieszać,gdyż poprzez dodanie mąki lubi się pod koniec przypalać. Nie pozostaje nic innego,jak wlać sobie odrobinę czerwonego wina i delektować się tym,co się ugotowało.Smacznego