ppaulinaa

ppaulinaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Mój bigosik ( z kiszonej kapusty)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Taki tam bigosik . Najlepszy na zimowy obiadek. Moja rodzinka bardzo go lubi, więc robię go często w okresie zimowym

Mój bigosik ( z kiszonej kapusty)

Składniki:

Mój bigosik ( z kiszonej kapusty)

 

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 80 dag kiełbasy typu podwawelska, śląska
  • 40 dag boczku wędzonego
  • cebula
  • 5-6 suszonych grzybów najlepiej prawdziwki
  • marchewka
  • pietruszka
  • koncentrat pomidorowy
  • kość wieprzowa z mięsem
  • przyprawa do bigosu
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 4-5 szt
  • pieprz ziarnisty 6-7 szt
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Mój bigosik ( z kiszonej kapusty)
Kość zalewamy wodą. Marchewkę i pietruszkę obieramy i dodajemy do kości. Dodajmy również grzyby ziele, liść i pieprz.Gotujemy aż mięso będzie miękki. W osobnym garnku gotujemy kapustę. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, cebulę również obieramy i kroimy, a następnie podsmażamy na patelni. Gdy mięso z kości będzie już miękkie obieramy go i dodajemy do kapusty, również podsmażoną kiełbasę z cebulą dajmy do kapusty. Dolewamy do kapusty powstały wywar z kości, przecier pomidorowy i przyprawę do bigosu. Gotujemy jeszcze 10-15 min. Doprawiamy do smaku solą.