Weronka

Weronka

Szef Kuchni
[Przepisów: 3]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Mój kombinowany ratatuj z łowicką nutą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ratatuj to chętnie jedzone danie w moim domu. Tym razem nieco urozmaicone sosem Łowicz.

Mój kombinowany ratatuj z łowicką nutą

Składniki:

Mój kombinowany ratatuj z łowicką nutą

 

  • Na porcję rodzinną (3 - osobową):

 

 

  • dodatkowo (składniki dla ratatuj abstrakcyjne)
  • pół piersi kurczaka
  • sos boloński Łowicz
  • odrobina oliwy
  • odrobina zieleniny (u mnie jest to salata)

Sposób przygotowania:

Mój kombinowany ratatuj z łowicką nutą
Warzywa (oprócz pomidora i sałaty) kroimy w kawałki (kosteczkę, plastry). Pieczarki kroimy w plasterki. Ziemniaki grilujemy (ja to zrobilam na grilu elektrycznym), tak samo paprykę. Kurczaka kroimy, maczamy w sosie bolońskim, kładziemy na tacce (żeby zapobiec uciekaniu sosu) i pieczemy - grillujemy. Resztę warzyw podsmażamy na odrobinie oliwy. Do smażenia dodajemy jeszcze trochę sosu bolońskiego (na całe danie zużyłam pół słoiczka - to w sam raz, za dużo potrawa byłaby zbyt przesycona smakiem sosu bolońskiego, a chodzi o to, żeby czuć też smak warzyw).Teraz wykładamy danie na talerz :) A więc - najpierw warzywka, (ponieważ dodałam sałatę mieszamy z porwaną drobno sałatą) układamy na talerz, na to kurczaczek i przystrajamy np. pomidorami.Jeśli komuś sosu jest malo (chociaż warzywa tak przyrządzone są dosyć soczyste i smakowite) - można sos podać te oddzielnie.Załuję że trochę słaba jakość zdjęcia, niestety z telefonu :(Życzę smacznego:)