Sposób przygotowania:
Mój serniko- makowiec w białej czekoladz
Przygotować wszystkie niezbędne składniki na ciasto. Następnie przygotować ciasto na spód serniko- makowca, w tym celu należy margarynę posiekać dodać żółtko, dodać mąkę, dodać cukier puder oraz kakao, bardzo dokładnie zagnieść ciasto, aby jego konsystencja była gładka i lśniąca. Powstałe ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki w celu schłodzenia na około 2 godziny. Blaszkę o wymiarach 25x 36 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Rozłożyć równomiernie na blasze ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C na około 15-20 minut. Ciasto Wyjąć ciasto i ostudzić. Następnie należy przygotować masę serową. W tym celu masło z temperatury pokojowej należy zmiksować z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy oraz żółtka. Do miski dodawać partiami ser, całość miksować aby nie było grudek, dodać mąkę. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli i delikatnie połączyć z masą serową. Kolejnym etapem jest wyłożenie gotowej masy serowej na spód ciasta, który nie został zupełnie upieczony, ponieważ jego obróbka cieplna trwała około15-20 minut.
W dalszej kolejności należny przygotować masę makową, w tym celu mak sparzyć wrzącą wodą, odsączyć i zmielić na drobnym sicie, można czynność powtórzyć. Następnie utrzeć mak z cukrem kryształem i z żółtkami. Do powstałej masy dodać miód, olejek migdałowy i bułkę tartą. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno dodać do masy makowej. Masę makową wyłożyć na serową. Całość wstawić do pieczenia do gorącego piekarnika do temperatury około 180 stopni C i piec około 50-60 minut. Wyjąć ciasto, ostudzić, według przepisu podanego na opakowaniu przygotować polewę czekoladową- białą i rozprowadzić ją równomiernie na cieście. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.
W dalszej kolejności należny przygotować masę makową, w tym celu mak sparzyć wrzącą wodą, odsączyć i zmielić na drobnym sicie, można czynność powtórzyć. Następnie utrzeć mak z cukrem kryształem i z żółtkami. Do powstałej masy dodać miód, olejek migdałowy i bułkę tartą. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno dodać do masy makowej. Masę makową wyłożyć na serową. Całość wstawić do pieczenia do gorącego piekarnika do temperatury około 180 stopni C i piec około 50-60 minut. Wyjąć ciasto, ostudzić, według przepisu podanego na opakowaniu przygotować polewę czekoladową- białą i rozprowadzić ją równomiernie na cieście. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.