Sposób przygotowania:
Mój tort urodzinowy
Dzień wcześniej przygotować galaretkę i pozostawić do zastygnięcia. Biszkopt: Jajka wybić(oddzielić żółtka od białek). Do białek wsypać szczyptę soli.Miksować mikserem do powstania piany. Następnie wsypać cukier i dalej miksować.Dodawać po jednym żółtku,wlać aromat i miksować do uzyskania jednolitej masy.Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną,proszkiem do pieczenia oraz kakaem.Wsypać do masy jajecznej i wymieszać drewnianą łyżką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.Przelać ciasto i piec ok 25 minut.Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł.Ostudzić.Przekroić na trzy płaty. Nasączenie. Wodę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Ostudzić Dodać kwasek cytrynowy. Galaretkę pokroić w drobną kosteczkę. Krem: Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie i ostudzić. Schłodzona śmietanę 30% przełożyć do miseczki.Ubijać mikserem do momentu gdy śmietana zacznie sztywnieć,wsypać cukier i dalej miksować,następnie ostrożnie wlać żelatynę i jeszcze chwilkę ubijać(należy uważać aby nie przebić śmietany) Krem śmietanowy: Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.Śmietanę przełożyć do miski.Zmiksować mikserem,dodać cukier puder oraz żelatynę,jeszcze chwile pomiksować. Ananasy odsączyć z syropu i pokroić na mniejsze kawałki,czekoladę drobniutko posiekać.Wszystko wymieszać z masą śmietanową. Krem śmietankowy,czekoladowy i ajerkoniakowy rozrobić według przepisu na opakowaniu na mleku oraz dodać masło.Schłodzić w lodówce. Spód nasączyć syropem,rozsmarować marmoladę,wyłożyć warstwę śmietanową.Przykryć drugim nasączonym biszkoptem,posmarowanym marmoladą.Rozsmarować bitą śmietaną z drobno pokrojoną galaretką.Przykryć górnym biszkoptem.Docisnąć i wyrównać boki tortu.Kremem śmietanowym rozsmarować cały tort.Dodatki ozdobić kremem czekoladowym oraz ajerkoniakowym. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
marietta
jaNina