oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

moja rolada wołowa z kluskami slaskimi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świąteczny obiad na śląsku.

moja rolada wołowa z kluskami slaskimi

Składniki:

moja rolada wołowa z kluskami slaskimi

 

Sposób przygotowania:

moja rolada wołowa z kluskami slaskimi
.Ziemniaki obrać ugotować,przecisnąć przez praskę ,dodać mąke ziemniaczana i jajko.Wymieszać i formować małe kólki.Do gotującej się wody wkładamy kluseczki i gotujemy 3 minutki od chwili wyplynięcia.Kapuste kiszoną lekko przepłukać jeżeli jest kwaśna,dodać pokrojoną w kostke cebule i doprawić pieprzem ziołowym,cukrem oraz odrobiną oleju,wymieszać.Wstawić do lodówki.Mięso pokroić na cztery kawałki i rozbić cienko przez folie,na każdy kawałek dać musztarde i opruszyć pieprzem grubo mielonym.Na musztarde położyć kawałek kiełbasy,boczku,cebuli i ogórka kiszonego.Opruszyć solą i ciasno zwinąć.Rozgrzać tłuszcz na patelni i położyć roladki zwinięciem w dół,obsmażyć do okoła i podlać wodą aby się dusiły z listkiem i zielem angielskim.Gdy rolady są już miękkie zrobić zawiesine z mąki i wody i zagęścic sos.Podawać z kluskami i surówka z kapusty kiszonej.