Sposób przygotowania:
Moje krokiety z kapustą i grzybami :)
Najpierw, z podanych wyżej ingredientów, przyrządzamy farsz. :) Jeśli dysponujemy suszonymi grzybami, to należy je namoczyć dzień przed przyrządzeniem farszu (np. na noc).Tak więc. Albo bierzemy te pół kg kapuchy i kroimy drobno, albo od razu wrzucamy do gara. Ja preferuję tę drugą opcję, bo jestem leniem. :)Następnie zalewamy wodą (musi ona pokrywać całą kapuchę) i gotujemy do miękkości. W tym czasie, gdy nam się gotuje kapucha, grzyby (namoczone albo świeże) przepuszczamy przez maszynkę lub drobno kroimy nożem. Czas wykorzystujemy również na obranie cebul i pokrojenie ich drobno oraz podsmażeniu na patelni (z odrobiną soli). Jak już nam się kapucha ugotuje, odcedzamy z wody i stawiamy znowu na kuchenkę. Do kapuchy wrzucamy grzybki, podsmażoną cebulkę i wszystko razem ładnie mieszamy. :) To wszystko razem ma się gotować. Dodajemy pieprzu i pozostałych przypraw. Całość ma się gotować na tyle długo, żeby nam się ładnie wszystkie smaki i przyprawy połączyły (czasu gotowania nie podam, bo ja to robię na oko).Prościzna. :)Potem robimy ciasto naleśnikowe. :) Ciasto ma mieć lekko słonawy posmak, stąd ta łyżeczka soli. Wszystkie składniki należy, rzecz jasna, połączyć. :) Smażymy naleśniczki na oleju.Jak już usmażymy, to bierzemy farsz i nakładamy na każdy naleśnik porcję farszu. Nie może być go ani za dużo, ani za mało. Rzecz jasna - w sam.raz. :-) Tak, by przy zwijaniu krokietów farsz nie wydostawał się na zewnątrz.Zwijanie jest bajecznie proste, boki naleśnika składamy do środka, a następnie od spodu przekładamy dwa razy (jak przy zwijaniu rulonika) i krokiecik gotowy.To, co widzicie na zdjęciu, to nie jest taki 'pełny' krokiet, bo nie ma na nim panierki, ale jeśli chcecie, to panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy ponownie krokieciki z obu stron do zrumienienia. :)Smacznego :)