Gosia123

Gosia123

Kucharz
[Przepisów: 10]

Nadziewana kaczka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mój mąż uwielbia kaczkę, zrobiłam ją z okazji 4-tej rocznicy ślubu oraz 11-tej rocznicy bycia razem - taka nasza podwójna rocznica.

Nadziewana kaczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewana kaczka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Nadziewana kaczka
Kaczkę oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wątróbkę drobiową umyć, oczyścić, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić. Na patelni roztopić masło, podsmażyć wątróbkę wraz z cebulą, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć. Łopatkę umyć, osuszyć. Czosnek obrać. Zmielić łopatkę, wątróbkę z cebulą, czosnek i na samym końcu bułkę. Do masy wbić jajka.



Pietruszkę umyć, osuszyć, posiekać wraz z rozmarynem, dodać do masy, jak również roztarty w dłoniach majeranek.Przyprawić do smaku. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Środek kaczki napełnić farszem, zszyć lub spiąć wykałaczkami. Skórę kaczki po nakłuwać. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami.



Na sam koniec dodać dość dużą ilość roztartego w dłoniach majeranku, delikatnie natrzeć. Piec pod przykryciem w 180*C ok 1,5 godz. Gdy mięso kaczki będzie miękkie ściągnąć pokrywę i piec do czasu zrumienienia się skórki. Smacznego!Czasami pozostaje mi trochę farszu wtedy kokilę do zapiekania smaruję masłem i wysypuję bułką tartą nakładam farsz i zapiekam. Mam później pyszny pasztet do chleba.
Nadziewana kaczka
Kaczka po przekrojeniu
Nadziewana kaczka
tak wygląda w środku po upieczeniu
Nadziewana kaczka
przygotowanie farszu
Nadziewana kaczka
Smacznego!