Sposób przygotowania:
Nadziewana kaczka
Kaczkę oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wątróbkę drobiową umyć, oczyścić, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić. Na patelni roztopić masło, podsmażyć wątróbkę wraz z cebulą, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć. Łopatkę umyć, osuszyć. Czosnek obrać. Zmielić łopatkę, wątróbkę z cebulą, czosnek i na samym końcu bułkę. Do masy wbić jajka.
Pietruszkę umyć, osuszyć, posiekać wraz z rozmarynem, dodać do masy, jak również roztarty w dłoniach majeranek.Przyprawić do smaku. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Środek kaczki napełnić farszem, zszyć lub spiąć wykałaczkami. Skórę kaczki po nakłuwać. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami.
Na sam koniec dodać dość dużą ilość roztartego w dłoniach majeranku, delikatnie natrzeć. Piec pod przykryciem w 180*C ok 1,5 godz. Gdy mięso kaczki będzie miękkie ściągnąć pokrywę i piec do czasu zrumienienia się skórki. Smacznego!Czasami pozostaje mi trochę farszu wtedy kokilę do zapiekania smaruję masłem i wysypuję bułką tartą nakładam farsz i zapiekam. Mam później pyszny pasztet do chleba.
Pietruszkę umyć, osuszyć, posiekać wraz z rozmarynem, dodać do masy, jak również roztarty w dłoniach majeranek.Przyprawić do smaku. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Środek kaczki napełnić farszem, zszyć lub spiąć wykałaczkami. Skórę kaczki po nakłuwać. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami.
Na sam koniec dodać dość dużą ilość roztartego w dłoniach majeranku, delikatnie natrzeć. Piec pod przykryciem w 180*C ok 1,5 godz. Gdy mięso kaczki będzie miękkie ściągnąć pokrywę i piec do czasu zrumienienia się skórki. Smacznego!Czasami pozostaje mi trochę farszu wtedy kokilę do zapiekania smaruję masłem i wysypuję bułką tartą nakładam farsz i zapiekam. Mam później pyszny pasztet do chleba.
LegoJedi
zbysiowa
Netka
Gosia123
Pozdrawiam :)