Sposób przygotowania:
Naleśniki z kapustą i grzybami
Do jednego garnka włożyć pokrojoną czerwoną kapustę ze śliwkami i z wodą po moczeniu grzybów. Gotować, aż kapusta zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Do drugiego garnka włożyć kapustę kwaszoną, 2 łyżki oliwy i pokrojone grzyby. Gotować powoli na małym ogniu. Gdy kapusta czerwona będzie już miękka przełożyć ja do garnka z kapustą kwaszoną, wymieszać i dalej razem gotować. Po około 20 min. dodać koncentrat, wino, przyprawy (jałowiec rozgnieść) doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości aż smaki się dobrze połączą, uzupełniać brak płynu w kapuście winem. Ostudzić. Naleśniki ułożyć na desce, na każdym po kolei nałożyć kapustę i żółty ser. Boki naleśnika założyć do środka i nastepnie zwinąć go w rulon. Jajka roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. Do panierki zmielić ziarna, zmieszać z siemieniem i bułką. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Zwinięte naleśniki włożyć do jajek i obtoczyć w panierce. Układać w formie obok siebie. Wierzch oprószyć masłem. Zapiec w piekarniku w 180 C przez 15 minut.