lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Naleśniki z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetny pomysł gdy po świętach zostanie kapusta z grzybami

Naleśniki z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z kapustą i grzybami

 

  • 16 naleśników
  • ser żółty
  • po 3 łyżki siemienia lnianego, słonecznika, pestek dyni
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • masło
  • ok. 650 g kapusty kwaszonej
  • 300 g kapusty czerwonej
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych grzybów
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki półwytr. czerwonego wina
  • 1 łyżeczka kminku, majeranku, jałowca
  • ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

Naleśniki z kapustą i grzybami
Do jednego garnka włożyć pokrojoną czerwoną kapustę ze śliwkami i z wodą po moczeniu grzybów. Gotować, aż kapusta zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Do drugiego garnka włożyć kapustę kwaszoną, 2 łyżki oliwy i pokrojone grzyby. Gotować powoli na małym ogniu. Gdy kapusta czerwona będzie już miękka przełożyć ja do garnka z kapustą kwaszoną, wymieszać i dalej razem gotować. Po około 20 min. dodać koncentrat, wino, przyprawy (jałowiec rozgnieść) doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości aż smaki się dobrze połączą, uzupełniać brak płynu w kapuście winem. Ostudzić. Naleśniki ułożyć na desce, na każdym po kolei nałożyć kapustę i żółty ser. Boki naleśnika założyć do środka i nastepnie zwinąć go w rulon. Jajka roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. Do panierki zmielić ziarna, zmieszać z siemieniem i bułką. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Zwinięte naleśniki włożyć do jajek i obtoczyć w panierce. Układać w formie obok siebie. Wierzch oprószyć masłem. Zapiec w piekarniku w 180 C przez 15 minut.
Naleśniki z kapustą i grzybami
Etap 1
Naleśniki z kapustą i grzybami
Boki naleśnika założyć do środka i nastepnie zwinąć go w rulon
Naleśniki z kapustą i grzybami
Zwinięte naleśniki włożyć do jajek i obtoczyć w panierce
Naleśniki z kapustą i grzybami
Układać w formie obok siebie. Wierzch oprószyć masłem