korniszona007

korniszona007

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 44]

Naleśniki z mięsem mielonym i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sycący i naprawdę pyszny obiad. Smakują również bardzo dobrze na zimno

Naleśniki z mięsem mielonym i szpinakiem

Składniki:

Naleśniki z mięsem mielonym i szpinakiem

 

  • Farsz :
  • mięso mielone 500g
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • szpinak mrożony rozdrobniony
  • przyprawy : vegeta, sól, pieprz, majeranek, oregano
  • ser żółty

 

  • Ciasto na naleśniki :
  • 150 g mąki
  • 2 jaja
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody mineralnej
  • olej do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mięsem mielonym i szpinakiem
Zaczynamy od ciasta na naleśniki. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko, jaja i sól. Wszystko razem zmiksować a potem dodać wodę tak, aby uzyskać pożądaną konsystencje. Ciasto nie może byc za gęste. Gdy ciasto jest gotowe przyrządzamy farsz. Cebule kroimy w kostke, podsmażamy na patelni dodajemy do niej mięso mielone po czym doprawiamy i dodajemy szpinak. Odstawiamy do wystygnięcia . W tym czasie smażymy naleśniki i robimy sos czosnkowy. Do miski wlewamy jogurt, czosnek przeciśniety przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem. Następnie gdy mięso już wystygnie i nasmażymy naleśników przystępujemy do zawijania. Jest to taka sama czynność jak przy robieniu krokietów, czyli nakładamy farsz na naleśnik i zawijamy. Naleśniki z farszem wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym żółtym serem na wierzch. Zapiekamy okolo 15 min w piekarniku w temp 180-200 stopni. Zajadamy z sosem czosnkowym. Pycha :)