Sposób przygotowania:
Naleśnikowa zapiekanka
Mleko rozbić z jajkami, dodać make i rozbić starannie aby nie było grudek, następnie dodać wodę, sól i dobrze rozmieszać. Nabić na widelec słoninę i wysmarować rozgrzaną patelnię aby dno było lśniące. Małą łyżką wazową nabierać ciasto, nalewać na rozgrzaną i wysmarowaną tłuszczem patelnię, poruszać nią aż dno będzie równomiernie pokryte. Smażyć na mocnym ogniu z obu stron, układać jeden na drugim na odwróconym talerzu. Pieczarki oczyścić, umyć, drobno pokrajać i usmażyć. Kiełbasę zmielić, rozetrzeć ze śmietaną, dodać pieczarki, wymieszać, przyprawić do smaku. Smarować naleśniki, składać w zamknięte ruloniki, ułożyć w wysmarowanym tłuszczem i wysypanym tartą bułką żaroodpornym naczyniu, skropić ketchupem, posypać tartym serem, wstawić do piekarnika i zapiec. Podawać gorące z ziemniakami i surówką.
Gość