Sposób przygotowania:
Nietradycyjne pierogi
FARSZ:
Kapustę przekładamy do garnka(jeśli jest zbyt kwaśna należy ją najpierw dobrze wypłukać zimną wodą),wlewamy zimną wodę(tyle aby przykryła całą kapustę) i stawiamy na gazie.Do kapusty dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.Gotujemy ok 1-1,5godziny(bez przykrycia).
Cebulę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na 2-3 łyżkach oliwy.Grzyby(moczone całą noc w zimnej wodzie) drobno kroimy i dorzucamy do cebuli,wszystko razem smażymy na wolnym ogniu ok 15 min. Wodę z moczenia grzybów wlewamy do gotującej się kapusty.
Gdy kapusta będzie miękka odcedzamy ją z nadmiaru wody i odstawiamy do wystudzenia, następnie drobno kroimy i dodajemy do grzybów z cebulą.Całość dokładnie mieszamy,doprawiamy do smaku solą i pieprzem(ja nie żałuję pieprzu) i możemy zabrać się za ciasto.
Mąkę przesiewamy na stolnicę,dodajemy sól,kurkumę,oliwę i stopniowo podczas zagniatania gorąca wodę.
Ciasto należy wyrabiać długo i cierpliwie aż będzie gładkie i lśniące.Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę aby "odpoczęło".
Następnie wałkujemy ciasto bardzo cieniutko,szklanką wykrawamy krążki.Na każdy krążek łyżeczką nakładamy przygotowany wcześniej farsz,składamy na pół i zlepiamy brzegi ( falbanka mile widziana lecz niekonieczna;P).
Smażymy w głębokim tłuszczu,można również upiec w piekarniku(ale dłużej schodzi).
Ja farsz przygotowuję dzień wcześniej dzięki czemu nie stoję w kuchni pół dnia.
Miłej zabawy przy lepieniu i smacznego!
Kapustę przekładamy do garnka(jeśli jest zbyt kwaśna należy ją najpierw dobrze wypłukać zimną wodą),wlewamy zimną wodę(tyle aby przykryła całą kapustę) i stawiamy na gazie.Do kapusty dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.Gotujemy ok 1-1,5godziny(bez przykrycia).
Cebulę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na 2-3 łyżkach oliwy.Grzyby(moczone całą noc w zimnej wodzie) drobno kroimy i dorzucamy do cebuli,wszystko razem smażymy na wolnym ogniu ok 15 min. Wodę z moczenia grzybów wlewamy do gotującej się kapusty.
Gdy kapusta będzie miękka odcedzamy ją z nadmiaru wody i odstawiamy do wystudzenia, następnie drobno kroimy i dodajemy do grzybów z cebulą.Całość dokładnie mieszamy,doprawiamy do smaku solą i pieprzem(ja nie żałuję pieprzu) i możemy zabrać się za ciasto.
Mąkę przesiewamy na stolnicę,dodajemy sól,kurkumę,oliwę i stopniowo podczas zagniatania gorąca wodę.
Ciasto należy wyrabiać długo i cierpliwie aż będzie gładkie i lśniące.Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę aby "odpoczęło".
Następnie wałkujemy ciasto bardzo cieniutko,szklanką wykrawamy krążki.Na każdy krążek łyżeczką nakładamy przygotowany wcześniej farsz,składamy na pół i zlepiamy brzegi ( falbanka mile widziana lecz niekonieczna;P).
Smażymy w głębokim tłuszczu,można również upiec w piekarniku(ale dłużej schodzi).
Ja farsz przygotowuję dzień wcześniej dzięki czemu nie stoję w kuchni pół dnia.
Miłej zabawy przy lepieniu i smacznego!
cherry
anemon
Babciagramolka
Elficzna