2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1484]

Oczy carycy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne efektowne ciasto które umili słodkie chwile przy kawie czy herbacie...

Oczy carycy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oczy carycy

 

  • Ciasto jasne:
  • 6 białek
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl oleju
  • 1 łyżka octu

 

  • Ciasto ciemne:
  • 2 jajka
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szkl oleju

 

  • Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 1 kostka masła lub margaryny

 

  • Dodatkowo:
  • 1 duże opakowanie biszkoptów
  • 2 galaretki o dowolnym smaku-zielona lub czerwona
  • 1 szkl mocnej kawy z cukrem

 

  • Polewa:

 

  • 12 dag dobrego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody

 

  • Dodatkowo:
  • Prażone płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Oczy carycy
Ciasto jasne: Białka ubijam na sztywno,dodaję pod konie ubijania cukier,wsypuję mąkę wlewam olej ocet i mieszam delikatnie do połączenia.Wylewam tak przygotowane ciasto do wyłożonej papierem blaszki o wym 39/24cm. Ciasto ciemne: Żółtka ubijam z całymi jajkami oraz cukrem na puszystą prawie białą masę ,dodaję mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao,wlewam olej,mieszam.Wylewam masę na jasne ciasto delikatnie mieszam wykałaczką aby ciasta się przemieszały i utworzyły zygzagi.Wkładam do piekarnika i piekę 35 minut w temp 180*c.po upieczeniu studze przy uchylonych drzwiczkach aż do całkowietgo wystudzenia. Krem: Z 1/2 litra mleka odlewam 3/4 szklanki resztę zagotowuję z cukrami,w reszcie rozrabiam proszek budyniowy wlewam do gotującego sie mleka i gotuję budyń.Zostawiam do wystudzenia. Masło ucieram na puch dodaję po łyżce zimnego budyniu i ucieram krem. Galaretki rozpuszczam w 1/2 litra wrzątku i odstawiam do stężenia. Polewa: Do rondelka włożyc margarynę wsypać cukier ,dodać ciemne kakao ,podlać dwoma łyżkami zimnej wody i gotowac na wolniutkim ogniu cały czas mieszając aż masa czekoladowa zacznie gęstnieć i woda wyparuje. Zdjąć z ognia przestudzic chwilkę ,dodać żółtko i mikserem ubić na jednolitą masę.Przełożenie: Zimne ciasto kroję wzdłuż na połowę nakładam połowę kremu,układam biszkopty nasączone do połowy w zimnym naparze z kawy między biszkopty wlewam mocno tężejącą galaretkę i wykładam resztę kremu.Przykrywam drugim ciastem i polewam przygotowaną polewą.Posypuję prażonymi płatkami migdałowymi lub dowolną posypką.Odstawiam ciasto w zimne miejsce do stężenia.
Oczy carycy
z białek ubitych na sztywno robimy białe ciasto
Oczy carycy
nastepnie robimy ciasto ciemne warstwy delikatnie przemieszać
Oczy carycy
na wyłożony krem układamy nasączone w kawie biszkopty
Oczy carycy
między biszkopty wykładamy galaretkę układamy resztę kremu dekorujemy