Olej Świdnicki w kuchni

Olej Świdnicki to nie tylko znakomity tłuszcz, bez którego nie wyobrażamy sobie życia w kuchni.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Olej Świdnicki w kuchni
Dlaczego przeciętny Polak jest życiowo mądrzejszy od mieszkańca innego państwa Europy? To proste – bo ma więcej oleju w głowie. Ten żart nie jest zupełnym kłamstwem. Polacy rzeczywiście mogą mieć więcej przysłowiowego oleju w głowie z zupełnie banalnego powodu, po prostu częściej po olej sięgają i wykorzystują go w kuchni. Badania wykazują, że ponad 81 % Polaków używa do smażenia lub przyrządzania sałatek i surówek właśnie oleju.

Dziś już wiadomo, że nie tylko droga śródziemnomorska oliwa z oliwek jest idealnym tłuszczem, który pozwala zachować młodość i zdrowie. Jej polskim odpowiednikiem jest olej rzepakowy. Warto wiedzieć, że Świdnicki olej rzepakowy firmy M&J również należy do grupy olejów o podobnych właściwościach co śródziemnomorska oliwa z oliwek. Jest zatem bardzo zdrowy. Produkowany ze szlachetnych odmian rzepaku o niskiej zawartości kwasu erukowego zawiera około 65% NNKT niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych ( tzw. witamina F), istotnych w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Kwasy te nie są produkowane przez ludzki organizm, dlatego należy dostarczać je w żywności. Ich niezastąpionym źródłem jest właśnie olej rzepakowy. Olej rzepakowy marki Świdnicki wspomaga ogólną odporność organizmu, pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia i chorobom nowotworowym oraz ze względu na zawartość witaminy E, znanej jako witamina młodości, wpływa na poprawę wyglądu skóry. Warto po niego sięgać nie tylko w celach kulinarnych ale i w trosce o zdrowie i urodę gdyż Świdnicki olej rzepakowy łączy w sobie właściwości zdrowotne z walorami smakowymi i praktycznymi. Idealnie nadaje się do pieczenia, smażenia, duszenia i sałatek.