Sposób przygotowania:
Oliwkowo- pomidorowa rolada
Połowę mleka podgrzewamy. Do letniego dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz tyle mąki by rozczyn miał konsystencję śmietany. Dobrze wymieszany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia. Między czasie podgrzewamy lekko drugą część mleka. Do wyrośniętego ciasta dodajemy sól, mleko, mąkę, jajka, bazylię oraz olej. Zagniatamy ciasto około 15 minut. Powinno odchodzić od rąk. Wyrobione odstawiamy do podrośnięcia –podwojenia swojej objętości. Między czasie przygotowujemy blaszkę oraz potrzebne składniki do środka rolady. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnice i wałkujemy je na prostokąt (powinien być on nieco dłuższy niż długość blaszki.Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowane składniki nadzienie. Zawijamy delikatnie brzegi i zwijamy roladę. Zwiniętą przekładamy na przygotowaną blaszkę. Układamy ją miejscem łączenia ciasta do spodu. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy słonecznikiem i pieczemy około 40 minut w 180˚C. NADZIENIE: Oliwki kroimy w plasterki. Ser feta kroimy w kostkę . Pomidory kroimy w paseczki lub kostkę. Tak przygotowane składniki wykładamy na rozwałkowane ciasto. Zwijamy roladę. Wierzch posypujemy słonecznikiem.
ami91
marietta