luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Orzechowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dla tych co lubia wypieki z orzechami.

Orzechowiec

Składniki:

Orzechowiec

 

  • Skladniki na ciasto:
  • 250 gram maki pszennej
  • 60 gram cukru
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki cynamonu (kto lubi)
  • 1 jajko
  • 125 gram serka homog.
  • 125 gram masla
  • Skladniki na nadzienie:
  • 1 jajko
  • 40 gram cukru
  • 100 gram orzechow mielonych
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • 1/2 lyzeczki cynamonu
  • dodatkowo:
  • 25 gram masla (stopione)
  • 3 lyzki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Orzechowiec
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Maslo ubic z cukrem, dodac jajko. Serek homog. wymieszac z maka i ubitym maslem. Na nadzienie: zoltko ubic z cukrem, dodac orzechy, cynamon, aromat. Bialko ubic i delikatnie wmieszac do masy orzechowej. Na posypanym maka blacie rozwalkowac ciasto w ksztalcie prostokata o wymiarach ok.25cmx30cm. Na ciasto wylozyc orzechowa mase- zostawic 3 cm. odstep z kazdego boku, zwinac w rulon, zalepic konce i wylozyc na blache wylozona papierem do pieczenia. Piec 45-50 min. w temp. 200 stopni. Jeszcze gorace smarowac stopionym maslem i posypac cukrem pudrem