misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Pająk

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pająk....to najzwyklejsza babka marmurkowa w niecodziennej odsłonie....bardzo smaczny deser do kawy lub herbaty...

Pająk Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pająk

 

 

  • PONADTO:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 czekolada pełnomleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • 8 długich żelek lukrecjowych
  • Biała polewa czekoladowa
  • Ciemna polewa czekoladowa

 

 

Sposób przygotowania:

Pająk
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Margarynę, cukier, jajka, sól utrzeć na puch; powoli wlewać mleko ciągle ucierając. Wsypać przesianą mąkę i wymieszać. Połowę ciasta wlać do dużej okrągłej miski metalowej lub żaroodpornej wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Do reszty ciasta białego dodać kakao i mleko, dobrze wymieszać i wlać na białe ciasto. Można ciemne ciasto wmieszać spiralnym ruchem widelcem (tylko raz) aby uzyskać marmurek. Piec ok. 55-60 minut temperaturze 175-180 stopni. Ciasto wyjmujemy z miski i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Po całkowitym ostudzeniu jeżeli trzeba odcinamy nadmiar ciasta aby uzyskać pożądany tułów pająka.
Do wysokiego garnka wlewamy śmietankę, wrzucamy połamaną czekoladę i podgrzewamy ciągle mieszając do uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy z ognia i studzimy, gdy czekolada przestygnie ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji.
Z białej polewy czekoladowej robimy buciki pająka (zatapiamy końcówki żelek lukrecjowych) i odstawiamy do zastygnięcia. Na papierze do pieczenia robimy oczy i uśmiech pająka z białej polewy czekoladowej. Kremem pokrywamy ciasto robiąc widelcem nierówną powierzchnię, przyklejamy oczy i uśmiech w odpowiednim miejscu. Szpilką do szaszłyków robimy dziury w cieście (w odpowiednim miejscu) i umieszczamy nogi pająka, pokrywamy je troszkę kremem. Buciki można polewą przykleić do patery i białą polewą malujemy pajęczynę.
SMACZNEGO!

Jeżeli nie mamy tak dużej miski można upiec ciasto w 2 mniejszych miskach i możemy zrobić 2 pająki.
Pająk
Margarynę, jajka, cukier, olejek i sól ucieramy na puch...
Pająk
Do miski wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą wlewamy ciasto...ciasto przed włożeniem do piekarnika...
Pająk
Kremem czekoladowym pokrywamy tułów pająka, widelcem robimy nierówności...
Pająk
Gdy żelki lukrecjowe nie chcą trzymać pożądanego kształtu podpieramy je wykałaczkami...przed podaniem wykałaczki usuwamy...