Sposób przygotowania:
Pająk
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Margarynę, cukier, jajka, sól utrzeć na puch; powoli wlewać mleko ciągle ucierając. Wsypać przesianą mąkę i wymieszać. Połowę ciasta wlać do dużej okrągłej miski metalowej lub żaroodpornej wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Do reszty ciasta białego dodać kakao i mleko, dobrze wymieszać i wlać na białe ciasto. Można ciemne ciasto wmieszać spiralnym ruchem widelcem (tylko raz) aby uzyskać marmurek. Piec ok. 55-60 minut temperaturze 175-180 stopni. Ciasto wyjmujemy z miski i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Po całkowitym ostudzeniu jeżeli trzeba odcinamy nadmiar ciasta aby uzyskać pożądany tułów pająka.
Do wysokiego garnka wlewamy śmietankę, wrzucamy połamaną czekoladę i podgrzewamy ciągle mieszając do uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy z ognia i studzimy, gdy czekolada przestygnie ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji.
Z białej polewy czekoladowej robimy buciki pająka (zatapiamy końcówki żelek lukrecjowych) i odstawiamy do zastygnięcia. Na papierze do pieczenia robimy oczy i uśmiech pająka z białej polewy czekoladowej. Kremem pokrywamy ciasto robiąc widelcem nierówną powierzchnię, przyklejamy oczy i uśmiech w odpowiednim miejscu. Szpilką do szaszłyków robimy dziury w cieście (w odpowiednim miejscu) i umieszczamy nogi pająka, pokrywamy je troszkę kremem. Buciki można polewą przykleić do patery i białą polewą malujemy pajęczynę.
SMACZNEGO!
Jeżeli nie mamy tak dużej miski można upiec ciasto w 2 mniejszych miskach i możemy zrobić 2 pająki.
Do wysokiego garnka wlewamy śmietankę, wrzucamy połamaną czekoladę i podgrzewamy ciągle mieszając do uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy z ognia i studzimy, gdy czekolada przestygnie ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji.
Z białej polewy czekoladowej robimy buciki pająka (zatapiamy końcówki żelek lukrecjowych) i odstawiamy do zastygnięcia. Na papierze do pieczenia robimy oczy i uśmiech pająka z białej polewy czekoladowej. Kremem pokrywamy ciasto robiąc widelcem nierówną powierzchnię, przyklejamy oczy i uśmiech w odpowiednim miejscu. Szpilką do szaszłyków robimy dziury w cieście (w odpowiednim miejscu) i umieszczamy nogi pająka, pokrywamy je troszkę kremem. Buciki można polewą przykleić do patery i białą polewą malujemy pajęczynę.
SMACZNEGO!
Jeżeli nie mamy tak dużej miski można upiec ciasto w 2 mniejszych miskach i możemy zrobić 2 pająki.
Danusia19671
Netka
anula250
msewka
anemon
Natala1210
Dorcia