Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Papryki faszerowane mięsem i Fetą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kupiłam małe kształtne papryczki ( takie wielkości średniego pomidora). Aż się proszą by coś z nimi zrobić.

Papryki faszerowane mięsem i Fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryki faszerowane mięsem i Fetą

 

  • 12 małych papryk ( wielkości średniego pomidora)
  • 0,5 kg chudej łopatki bez kości ( kupiłam 60 dag bo ok. 10 dag odeszło przy krojeniu)
  • 10 dag ryżu ( 1 woreczek)
  • 48 kosteczek Fety ( po 4 na jedną paprykę)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki usiekanych ziół - pół na pół melisa i mięta
  • 1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • pieprz mielony do smaku
  • papryka mielona do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • sól do smaku
  • 2 roztarte drobno ząbki czosnku ( lub szczypta czosnku granulowanego)
  • szczypta cynamonu
  • miód do doprawienia sosu
  • liść laurowy
  • kawałek gałązki rozmarynu
  • 18 dag koncentrat pomidorowy 30 % ( 2 małe słoiczki po 9 dag )
  • 4 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Papryki faszerowane mięsem i Fetą
Ugotować ryż ( raczej z gatunku kleistych ) tak jak na gołąbki. Mięso umyć. Oczyścić z błon i przerostów - pokroić drobno. Zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze. Obrać i drobno pokroić cebulę. Usmażyć na rumiano na oleju. Wymieszać mięso, ryż, zioła, cebulę , skórkę cytrynową. Doprawić do smaku przyprawami. Z papryk odciąć górną część tzw. ,, czapeczki". Usunąć pestki , a z ,, czapeczki" wykroić zielony środek. Nadziewać papryki farszem wkładając w każdą 4 kostki Fety. Przykryć każdą ,,czapeczką" ( ja przypinam je wykałaczką ). Ułożyć w dużym garnku tak by stanowiły na dnie jedną warstwę. Zalać 4 szklankami wody. Dodać szczyptę soli .Wrzucić listek laurowy i kawałek gałązki rozmarynu. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić ok.30 minut od zagotowania. Wyjąć ostrożnie papryki. Wyłowić listek laurowy i rozmaryn. Wywar zaprawić koncentratem pomidorowym .Doprawić do smaku odrobiną miodu. Mąkę rozrobić z zimną wodą i wlać do sosu .Wymieszać by nie było grudek . Zagotować. Podawać tak jak kto lubi - z pieczywem , plackami ( jak pita) , ziemniakami. Ja podaję bez niczego tylko w sosie . * Ja podałam z tego 2 porcje ( po 2 sztuki) na głębokich talerzach -każda porcja z 2 chochelkami ( od zupy ) sosu .Jeszcze dwie porcje na dwie osoby tzn. 4 sztuki z taką samą ilością sosu zamroziłam na potem.Zostało mi jeszcze ok. 4-5 chochelek sosu który też zamroziłam - będzie np. do pulpetów. ** Na zdjęciu pokazałam papryki tylko skropione sosem -ale najlepiej smakują ,,utytłane" w dużej ilości sosu jedzone łyżką .
Papryki faszerowane mięsem i Fetą
Farsz to mieso-ryż- zioła- cebulka i feta
Papryki faszerowane mięsem i Fetą
Nadziane farszem papryki umieszczamy w garnku i zalewamy woda- dusmy 30 minut od zagotowania
Papryki faszerowane mięsem i Fetą
Koncentrat wymieszać z goracym wywarem i wlać do garnka
Papryki faszerowane mięsem i Fetą
Sos doprawić do smaku- zagęścić mąką- zagotować