Sposób przygotowania:
Papryki nadziewane sarniną z ryżem
Cebule kroimy i szklimy na patelni, na 5 łyżkach oleju. Mięso, ryż, cebulę oraz czosnek mieszamy ze sobą i przyprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką cząbru, łyżeczką tymianku, łyżeczką suszonego lubczyku, 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki i 1 łyżeczka papryki mielonej, ostrej, 1 łyżka maggi w płynie.
Od strony "ogonka" papryki wycinamy kółeczko ("czapeczkę" ;)), którą zostawiamy. Z papryki wyrzucamy natomiast środek. (Robimy tak z każdą papryczką.) Płuczemy i pozostawiamy do ocieknięcia. Potem przygotowanym farszem nadziewamy papryki, nakrywamy "czapeczkami" i układamy ciasno w brytfance. (Uwaga: podana ilość papryk powinna wystarczyć na dwie brytfanny.) Podlewamy połową szklanki wody i po wierzchu polewamy 3 łyżkami oleju. Pieczemy w piekarniku około 1 godziny i 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Osobno przygotowujemy sos. 3 dkg podgrzybków suszonych gotujemy w osolonej wodzie około godziny (uzupełniając w międzyczasie wygotowującą się wodę) - tak, żeby po tym czasie zostało około 0,5 litra wywaru. Następnie zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem, doprawiamy pieprzem i zagęszczamy śmietaną 18% roztrzepaną z łyżką mąki pszennej.
Zagotowujemy, mieszamy i pod sam koniec dodajemy jeszcze łyżeczkę kopiastą masła. Na końcu sos posypujemy suszoną pietruszką (można oczywiście użyć świeżej). Upieczone papryczki polewamy sosem. Smacznego!
Od strony "ogonka" papryki wycinamy kółeczko ("czapeczkę" ;)), którą zostawiamy. Z papryki wyrzucamy natomiast środek. (Robimy tak z każdą papryczką.) Płuczemy i pozostawiamy do ocieknięcia. Potem przygotowanym farszem nadziewamy papryki, nakrywamy "czapeczkami" i układamy ciasno w brytfance. (Uwaga: podana ilość papryk powinna wystarczyć na dwie brytfanny.) Podlewamy połową szklanki wody i po wierzchu polewamy 3 łyżkami oleju. Pieczemy w piekarniku około 1 godziny i 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Osobno przygotowujemy sos. 3 dkg podgrzybków suszonych gotujemy w osolonej wodzie około godziny (uzupełniając w międzyczasie wygotowującą się wodę) - tak, żeby po tym czasie zostało około 0,5 litra wywaru. Następnie zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem, doprawiamy pieprzem i zagęszczamy śmietaną 18% roztrzepaną z łyżką mąki pszennej.
Zagotowujemy, mieszamy i pod sam koniec dodajemy jeszcze łyżeczkę kopiastą masła. Na końcu sos posypujemy suszoną pietruszką (można oczywiście użyć świeżej). Upieczone papryczki polewamy sosem. Smacznego!
kołczu
Sathi
Oczywiście. :) Hm, polecam np. zastąpić mielonym mięsem indyczym. :)