Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pastisio

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Mięso wymieszać z połową tymianku, solą,

Pastisio

Składniki:

Pastisio

 

  • 50 dag mielonej wieprzowiny
  • 50 dag mielonej wołowiny
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 1 kg makaronu
  • pęczek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 3 szkl zimnego mleka
  • 40 dag żółtego sera

Sposób przygotowania:

Pastisio
Makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Mięso wymieszać z połową tymianku, solą, pieprzem i przesmażyć na patelni. W naczyniu do zapiekania układać na przemian warstwę makaronu i warstwę mięsa. Posypać resztą tymianku i piec 15 min w piekarniku nagrzanym do temp 180 st. Masło rozpuścić na patelni, dodać makę i ciągle mieszając dolewać mleko ze startym drobno żółtym serem. gdy sos będzie jednolity i gęsty, polać nim potrawę i piec jeszcze 20 min.