wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybam

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, proste w wykonaniu, idealne na święta, do barszczyku:) Polecam!!!

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybam

Składniki:

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybam

 

  • ROZCZYN:
  • 4 dag drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżeczki mąki,
  • ciepłe mleko,
  • CIASTO:
  • 1 kg mąki,
  • sól,
  • 2 szklanki mleka,
  • FARSZ:
  • 10 dag grzybów suszonych,
  • 1,3 kg pieczarek,
  • 1 mała kapusta biała,
  • 1 łyżeczka przyprawy do bigosu,
  • sól, pieprz, kucharek,
  • tłuszcz do formy,
  • jajko do smarowania pasztecików

Sposób przygotowania:

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybam
Przygotowujemy roczyn: rozcieramy rozdrobnione drożdże z cukrem, dodajemy mąkę i ciepłe mleko (ale nie gorące), przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce.



W tym czasie przesiać mąkę, posiekać kapustę, pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, grzyby suszone namoczyć.

Kapustę gotować w wodzie z dodatkiem kucharka i przyprawy do bigosu do miękkości. Pieczarki usmażyć na patelni.



Wyrośniety rozczyn mieszamy delikatnie z mąką, zlaewamy mlekiem, dokładnie ugniatamy ciasto, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.



Na patelni smażymy pieczarki, z pokrojonymi suszonymi grzybami (aż woda wyparuje), przyprawiamy mocno pieprzem, solą do smaku.

Gotową kapustę i grzyby dokładnie odsączamy, mieszamy razem, ew doprawiamy - farsz jest gotowy :)



Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części , wałkujemy formując prostokąty, dzielimy ciasto na małe prostokąciki, nakładamy farsz po skosie, 2 wolne rogi zwijamy do siebie. Paszteciki układamy na blaszce, smarujemy jajkiem, odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia i pieczemy w temp 180 stopni ok 15-20 minut.