lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1980]

Paszteciki z kapustą , grzybami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wigilijne paszteciki z Kapustą i grzybami suszonymi z dodatkiem żurawiny . Przepyszne , idealnie pasują do z czerwonego barszczu .

Paszteciki z kapustą , grzybami i żurawiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paszteciki z kapustą , grzybami i żurawiną

 

 

  • Farsz:

 

  • 2 garście suszonych grzybów leśnych
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy:

 

  • sól i świeżo zmielony pieprz

 

  • 1 łyżka sosu sojowego

 

  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki domowego bulionu
  • 1/4 szklanki wody
  • 100 g suszonej żurawiny

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z kapustą , grzybami i żurawiną
Farsz: Kapustę płuczemy odciskamy i kroimy drobno. Wkładamy na patelnie i smażymy na oliwieGrzyby namaczamy we wrzątku i dwa razy zmieniamy wodę , dodajemy do kapusty. Podlewamy bulionem i wodą. Dodajemy sól i pieprz , wsypujemy żurawinę i dodajemy sos sojowy ( nabierze fajnego smaku ). Dusimy koło godzinki , odciskamy i zostawiamy do ostygnięcia .

Ciasto: Na ceratkę wsypujemy mąkę robimy w niej dołek W szklance ciepłego mela rozrabiamy drożdże z łyżką cukru. Wlewamy rozrobione drożdże do dołka w mące , lekko mieszamy powstaje zawiesina. Zostawiamy na 15 minut. Rozpuszczamy masło i ostudzone dodajemy do ciasta oraz żółtka posypujemy solą. Zagniatamy ciasto i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wałkujemy ciasto na prostokąt. Kładziemy farsz z kapusty i grzybów i zawijamy w rulonik Kroimy centymetrowe kółeczka . Smarujemy żółtkiem i do pieca pieczemy 20 minut w 180 stopniach . Podajemy z barszczem.
Paszteciki z kapustą , grzybami i żurawiną
Na ceratkę wsypujemy mąkę robimy w niej dołek W szklance ciepłego mela rozrabiamy drożdże z łyżką cukru. Wlewamy rozrobione drożdże do dołka w mące , lekko mieszamy powstaje zawiesina. Zostawiamy na 15 minut.
Paszteciki z kapustą , grzybami i żurawiną
Rozpuszczamy masło i ostudzone dodajemy do ciasta oraz żółtka posypujemy solą.
Paszteciki z kapustą , grzybami i żurawiną
Zagniatamy ciasto i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wałkujemy ciasto na prostokąt. Kładziemy farsz z kapusty i grzybów i zawijamy w rulonik