karita

karita

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Pasztet drobiowy z wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pasztet własnej roboty, bardzo łatwy do wykonania - uda się każdemu amatorowi kuchni - i przede wszystkim, naturalny i bez sztucznych dodatków. Idealny do kanapek czy naleśników. Smacznego

Pasztet drobiowy z wątróbką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasztet drobiowy z wątróbką

 

  • 80 dag fileta lub gulaszu z indyka
  • 30 dag wątróbki indyczej
  • 4 jajka w rozmiarze M
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 3 łyżeczki suszonego lubczyku
  • ok. 1 łyżeczka papryki suszonej słodkiej
  • ok. 1 łyżeczka curry
  • ok. 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka bez glutaminianu sodu
  • ziele angielskie x 4
  • liść laurowy x 2
  • owoce jałowca x 3
  • 5 łyżeczek masła klarowanego
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy z wątróbką
Mięso z indyka umyć i pokroić na mniejsze kawałki, takie, aby zmieściły się do otworu naszej maszynki do mielenia. Dodać do niego musztardę, 2 łyżeczki lubczyku, paprykę suszoną, curry, przyprawę do kurczaka, podsypać odrobiną soli i pieprzu. Wszystko wymieszać i odstawić na minimum pół godziny, a najlepiej na całą noc. Wątróbkę umyć, pokroić na mniejsze porcje. Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki masła klarowanego, wrzucić wątróbkę i podgrzewać na niewielkim ogniu z każdej strony przez kilka minut. W tym czasie zagotować ok. 2,5 litra wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz owoce jałowca. Gdy woda będzie wrzała zmniejszyć ogień na najmniejszy, a do wody dodać kawałki wcześniej zamarynowanego indyka. Pozostawić go tak pod przykryciem przez około 15 minut, pilnując, aby woda nie wrzała, tylko aby mięso leżało w gorącej wodzie, ciągle utrzymującej wysoką temperaturę. W czasie gotowanie można wyjąć któryś kawałek, przekroić i sprawdzić. Jeśli mięso jest już ugotowane od razu zdjąć naczynie z ognia i odcedzić; jeśli mięso w środku jest minimalnie różowe, można wyłączyć płomień i ewentualnie zostawić ok. 2 minut w wodzie, następnie odcedzić. Nie można doprowadzić do przegotowania mięsa, ani wrzenia przez dłuższy czas, bowiem indyk będzie wówczas zbyt suchy, co wpłynie też na konsystencję pasztetu. Gdy już odcedzimy mięso, zostawić je do ostygnięcia. To samo tyczy się wątróbki. Po usmażeniu, odstawić ją do ostygnięcia. W tym czasie można przygotować do pracy naszą maszynkę do mielenia. Następnie obrać cebule oraz czosnek. Cebule pokroić w małe kawałki. Gdy mięso już ostygnie wrzucać do maszynki indyka, wątróbkę, cebule i ząbki czosnku. Kiedy już wszystko będzie zmielone, do masy dodać jajka oraz 3 łyżeczki masła klarowanego (nieroztopionego). Całość dokładnie wymieszać. Ponownie podsypać szczyptami wcześniej już użytych przypraw, tj. lubczykiem, papryką, przyprawą do kurczaka lubczykiem oraz solą i pieprzem. Masa pasztetowa powinna być wyrazista w smaku. Podłużną blaszkę do pieczenia o długości 26 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Do środka włożyć masę pasztetową, równo uklepać wierzch i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 45 minut. Smacznego!
Pasztet drobiowy z wątróbką
Pasztet upiekłam w podłużnej blasze w 175 stopniach C