Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy z żurawiną
Oba rodzaje mięsa umyć, udko umieścić w garnku. Dodać obrane i pokrojone na ćwiartki 2 cebule, czosnek, liść laurowy i ziarna pieprzu. Bułkę namoczyć. Do garnka wlać bulion, dusić pod przykryciem około 40 minut, dodać filety z kurczaka i wątróbkę, dusić jeszcze 20 minut. Mięso i wątróbki wyjąć, wystudzić, usunąć kości. Indyka, kurczaka, wątróbkę oraz odciśniętą bułkę zemleć dwukrotnie. Przyprawić solą, tymiankiem, imbirem i pieprzem. Pozostałą cebulę obrać, posiekać, zrumienić na maśle i razem z tłuszczem dodać do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni i kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony pasztet wystudzić i pokroić w plastry.