Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pasztet z żółciaka siarkowego

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

znajomi nawet się nie zorientowali, że jedzą pasztet bez mięsa :-)

Pasztet z żółciaka siarkowego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z żółciaka siarkowego

 

  • 2 szkl. ugotowanego i zmielonego żółciaka siarkowego
  • 4 czubate łyżki masła
  • 2 duże cebule
  • 0,5 - 1 pęczek młodej marchewki - po posiekaniu albo starciu 1 szkl.
  • 10 łyżek bułki tartej
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. świeżej, posiekanej zieleniny (koperek i natka pietruszki)
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki suszonych, mielonych pomidorów
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 czubata łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 jajka surowe
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka oliwy

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z żółciaka siarkowego
Żółciak to taki grzyb, który rośnie właśnie teraz, wiosną! można go wykorzystać na świeżo albo zamrozić na zapas.Świeżego, młodego i soczystego żółciaka umyłam, pokroiłam w plastry ok. 1 cm i wrzuciłam do wrzątku - gotowałam 10 min. po czym odcedziłam a gdy ostygł odcisnęłam a nadmiaru wody. Zmieliłam go w maszynce do mięsa i odmierzyłam 2 szkl. ubitej masy. Cebule, czosnek i marchewkę oczyściłam, pokroiłam na mniejsze kawałki - marchewkę można zetrzeć na tarce jarzynowej. W rondlu roztopiłam masło i podsmażyłam rozdrobnione warzywa a gdy zmiękły przestudziłam i zmieliłam tak jak grzyba. Obie masy przełożyłam do miski. Dodałam bułkę tartą, zieleninę, mleko, żółtka 2 jaj i wszystkie sypkie przyprawy - dobrze wyrobiłam tak jak masę na pasztet mięsny. Z dwóch białek ubiłam sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i delikatnie wmieszałam ją do masy. Foremkę keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i nałożyłam połowę masy. Wzdłuż położyłam 3 jajka ugotowane na twardo i przykryłam resztą masy. Wierzch wygładziłam i posmarowałam oliwą. Pasztet wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 1 godzinę. Po upieczeniu wystudziłam przez noc. Podałam krojąc w grube plastry z dodatkiem sosów jogurtowych - koperkowego, żurawinowego i chrzanowego. Doskonale smakuje również na gorąco, ale nie od razu po upieczeniu tylko podgrzany następnego dnia.
Pasztet z żółciaka siarkowego
Etap 1
Pasztet z żółciaka siarkowego
Etap 2
Pasztet z żółciaka siarkowego
Etap 3
Pasztet z żółciaka siarkowego
Etap 4