Sposób przygotowania:
Pełnoziarnista pizza z salami i cukinią
Ciasto: Mąkę pszenną przemieszać z mąką pełnoziarnistą ,posolić wbić jajka oraz dolać ciepłą wodę.Mleko podgrzać lekko w rondelku z cukrem wkruszyć drożdże oprószyć łyżką mąki pszennej i zostawić do wyrośnięcia zaczynu.Gdy już jest gotowy wlać do mąki i ręką wyrobić gładkie ciasto pod koniec wyrabiania dolać oliwę.Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Następnie ciasto podzielić na dwie lub trzy części w zależności jak duże okrągłe placki chcemy mieć i na stolnicy rozwałkować .Odstawić na 10 minut aby ciasto podrosło. Nadzienie: Pieczarki myjemy kroimy na plasterki,cebulę siekamy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy cebulę i pieczarki dusimy około 10 minut aż połowa soku odparuje oprószamy 2 łyżkami maki pszennej doprawiamy do smaku ziołami włoskimi i solą.Zestawiamy z ognia. Ser ścieramy na tarce cukinię kroimy w cienkie plastry. Gotowe drożdżowe placki układamy na blasze,smarujemy ketchupem lub sosem pomidorowym rozkładamy pieczarki salami oraz cukinię ,posypujemy tartym serem wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika i pieczemy około 20 minut. Podajemy gorącą prosto z pieca pokrojoną na kawałki,posypaną siekanym szczypiorem.
edytaha
2milutka
ni ma spóźniłaś się....:)
edytaha
To jak zwykle, nic nowego :(
2milutka