Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pieczarkada z kurczaka

         
ocena: 3/5 głosów: 589

Mięso z kurczaka obrac z kości, pokrajac na niewielkie kawałki. Umyć pieczarki (należy

Pieczarkada z kurczaka

Składniki:

Pieczarkada z kurczaka

 

  • 1/2 kurczaka z rożna
  • 25 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1/4 l śmietany
  • 1 jajko
  • 25 dag startego sera
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • trochę przyprawy myśliwskiej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • tłuszcz i tarta bułka do naczynia

Sposób przygotowania:

Pieczarkada z kurczaka
Mięso z kurczaka obrac z kości, pokrajac na niewielkie kawałki. Umyć pieczarki (należy wybrać niewielkie i użyć je w całości), włożyć na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć do lekkiego zrumienienia. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z jajkiem, doprawić solą i przyprawami, dodac połowę startego sera.
W naczyniu do zapiekania wysmarowanym  tłuszczem i wysypanym tartą bułką ułożyć po trochę mięsa i pieczraek, zalać przygotowanym sosem, posypać suto serem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec do zrumienienia. Podając posypać natka pietruszki. Potrawę mozna również zapiekać w kokilkach (małych naczynkach do zapiekania).