Sposób przygotowania:
Pieczeń z indyka na sposób orientalny
Rodzynki namoczyć w winie,morele pokroić w paski.Pierś z indyka wygnieść ręką,natrzeć solą i pieprzem,skropić sokiem z cytryny i odstawić na parę godzin do lodówki.Następnie zrumienić ją na oliwie i przełożyć do brytfanny.Polać stopionym masłem,dodać morele i rodzynki wlać wino z moczenia rodzynek i piec pod przykryciem ok.50min.w 200"C.Pod koniec pieczenia odkryć by mięso się zrumieniło.W czasie pieczenia w razie potrzeby podlać gorącą wodą. Sos;Do rondelka wlać bulion,sok z cytryny i 1/2szkl.wody.Dodać cukier, miód,starty imbir i mieszając podgrzewać,aż cukier się rozpuści.zagotować.Mąkę wymieszać z odrobiną wody,dolać do sosu i mieszać aż sos się zagotuje i zgęstnieje.Następnie zestawić z ognia dodać szafran i doprawić do smaku solą.
msewka
szewczyk
Natala1210
Spokojnie można troszkę grubsze plastry.