Sposób przygotowania:
Pieczone papryki z pysznym nadzieniem
Papryki umyć, przekroić wzdłuż i oczyścić z gniazd nasiennych. Cebulę, pieczarki i cukinię pokroić w kosteczkę i udusić na patelni z rozpuszczoną łyżką masła klarowanego. Posolić. Po odparowaniu płynu, przełożyć do miski. Ryż ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i dodać do miski. Na tej samej patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić mięso, lekko posolić i usmażyć. Przestudzić i dodać do pozostałych składników. Dołożyć 2 łyżki bułki tartej, jajko, ser i kapary. Doprawić solą, papryką i chilli. Faszerować papryki mocno dociskając tak, aby nie wypadał farsz. Na patelni rozpuścić klarowane masło. Nadziane papryki panierować od strony farszu w bułce tartej i podsmażyć krótko na patelni tak, aby powstała chrupiąca warstwa. Delikatnie ściągnąć papryki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym farszem do góry. Koncentrat rozpuścić w litrze gorącej wody. Wlać płyn do naczynia tak, aby nie zakrył wierzchu papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika robimy sos: w wysokim naczyniu zblendować pomidory z kilkoma łyżkami sosu z papryk, doprawić cukrem, solą, chilli i pieprzem. Polać paprykę tuż przed podaniem.