SUPERPRZEPIS

Pieczone pierogi wegetariańskie

  • 1
  • iwa643
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pieczone pierogi wegetariańskie Więcej zdjęć (2)

Bardzo dobre na święta i na co dzień.

Składniki:

Pieczone pierogi wegetariańskie

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pierogi wegetariańskie
Ciasto drożdzowe -1 kg mąki przesiewamy dodajemy 10dag drożdży rozpuszczonych w 2 szklankach mleka .Zagniatamy ciasto odstawiamy na 1 godzinę . Następnie dodajemy 1 łyżeczkę soli 4 żółtka i 1/2 roztopionej ostudzonej margaryny .wyrabiamy ciasto odstawiamy na 30 min. PO 30 minutach ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,4 cm .Wycinamy kołka nakładamy farsz i sklejamy. Smarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku 180-200 stopni ok 20 -30 min. Zależy to od piekarnika . Farsz.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie .Odcedzamy i dusimy szybciutko . Na patelni podsmażamy posiekana cebulkę na maśle lekko solimy.Do gorących poduszonych ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulkę z masłem i wsypujemy kaszę surową .Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem-farsz ma być pikantny i zamykamy garnek żeby poduszone ziemniaki nie ostygły ,żeby kasza w nich doszła.Studzimy i nakładamy do pierogów .
Pieczone pierogi wegetariańskie
Pierogi pieczone z pysznym farszem z ziemniaków i kaszy gryczanej