JACEK S

JACEK S

Kucharz
[Przepisów: 9]

Pieczone skrzydełka a'la Tonkatsu.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tonkatsu to po prostu kotlet schabowy po japońsku, często podawany z egzotycznym Sosem Tonkatsu, który ma kilka różnych wersji.

 Pieczone skrzydełka  a'la  Tonkatsu.

Składniki:

Pieczone skrzydełka a'la Tonkatsu.

 

  • (2 – 3 porcje)

 

  • 500 – 700g skrzydełek;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, lub oleju;
  • 100ml mąki;
  • ¼ łyżeczki soli;
  • ¼ łyżeczki pieprzu;

 

  • >< Składniki Sosu a`la Tonkatsu :
  • 100 ml ketchupu (szukajcie ketchupu o dużej zawartości pomidorów w składnikach);
  • 3 łyżki /45ml sosu sojowego;
  • 4 łyżki/60 ml soku jabłkowego;
  • 2 łyżki startego jabłka (na drobnych oczkach tarki) / około ½ niedużego jabłka;
  • ½ łyżki musztardy, najlepiej pikantnej;
  • 2 rozdrobnione ząbki czosnku, lub 3 mniejsze(polski czosnek);
  • Szczypta pieprzu;
  • 1 łyżka ziarenek sezamu;
  • 3 goździki, dobrze rozkruszone;
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru, lub 1 ½ łyżeczki imbiru w proszku;
  • Sok z ½ cytryny;
  • 2 łyżki miodu;

 

Sposób przygotowania:

Pieczone skrzydełka a'la Tonkatsu.
- Skrzydełka opłukać i przecinając nożem w przegubach podzielić na kawałki. Końcówki skrzydełek można zamrozić i zachować jako dodatek do rosołu, bulionu itp.

-Piekarnik nastawić na 200*C / górna i dolna grzałka; Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia ;

- Osuszyć skrzydełka papierowym ręcznikiem, lub ściereczką; Umieścić w większej misce, polać olejem, lub oliwą z oliwek, posypać szczyptą soli i pieprzu; Dokładnie wymieszać, aby wszystkie kawałki zostały pokryte;

- Do czystej, szczelnej plastikowej torebki wsypać połowę mąki (około 50 ml) i dodać połowę skrzydełek; Szczelnie zamknąć/skręcić górę torebki tak, aby pozostała w niej poduszka powietrza; Wstrząsnąć kilka razy aż wszystkie kawałki skrzydełek zostaną pokryte mąką; Wyjąć skrzydełka z torebki, delikatnie otrząsnąć z nadmiaru mąki i ułożyć na przygotowanej blaszce. Nie powinny się ze sobą stykać; Powtórzyć te czynności z drugą połową skrzydełek i mąki;

- Blachę ze skrzydełkami wstawić do nagrzanego piekarnika na mniej więcej środkowej szynie; Piec 25 minut;

- Po tym czasie wyjąć blachę i odwrócić kawałki skrzydełek na drugą stronę, aby równomiernie się zarumieniły. Spody skrzydełek powinny być zarumienione i chrupkie.

- Po odwróceniu ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne20 minut;► W międzyczasie przygotować sos:

- Wszystkie składniki sosu dodać do rondelka;

- Na wolnym ogniu mieszając doprowadzić do wrzenia; Od tego momentu odkryty sos gotować na małym ogniu przez około 5 - 7 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie sos powinien trochę zgęstnieć;

- Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na chwilę;

• Sos można przygotować dzień, lub dwa wcześniej i trzymać w lodówce; Przed dodaniem do skrzydełek należy go odgrzać na małym ogniu;



- Gdy skrzydełka będą już gotowe przelać sos do większej miski, dodać gorące skrzydełka i delikatnie, ale dokładnie wymieszać tak, aby wszystkie kawałki zostały pokryte; * Do tego celu najlepiej nadaje się drewniana łyżka. Metalowe przybory kuchenne mogą poszarpać skrzydełka;

- Przed podaniem skrzydełka posypać dodatkowymi ziarenkami sezamu; Smacznego:)

J.S.