Sposób przygotowania:
Pieczone skrzydełka a'la Tonkatsu.
- Skrzydełka opłukać i przecinając nożem w przegubach podzielić na kawałki. Końcówki skrzydełek można zamrozić i zachować jako dodatek do rosołu, bulionu itp.
-Piekarnik nastawić na 200*C / górna i dolna grzałka; Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia ;
- Osuszyć skrzydełka papierowym ręcznikiem, lub ściereczką; Umieścić w większej misce, polać olejem, lub oliwą z oliwek, posypać szczyptą soli i pieprzu; Dokładnie wymieszać, aby wszystkie kawałki zostały pokryte;
- Do czystej, szczelnej plastikowej torebki wsypać połowę mąki (około 50 ml) i dodać połowę skrzydełek; Szczelnie zamknąć/skręcić górę torebki tak, aby pozostała w niej poduszka powietrza; Wstrząsnąć kilka razy aż wszystkie kawałki skrzydełek zostaną pokryte mąką; Wyjąć skrzydełka z torebki, delikatnie otrząsnąć z nadmiaru mąki i ułożyć na przygotowanej blaszce. Nie powinny się ze sobą stykać; Powtórzyć te czynności z drugą połową skrzydełek i mąki;
- Blachę ze skrzydełkami wstawić do nagrzanego piekarnika na mniej więcej środkowej szynie; Piec 25 minut;
- Po tym czasie wyjąć blachę i odwrócić kawałki skrzydełek na drugą stronę, aby równomiernie się zarumieniły. Spody skrzydełek powinny być zarumienione i chrupkie.
- Po odwróceniu ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne20 minut;► W międzyczasie przygotować sos:
- Wszystkie składniki sosu dodać do rondelka;
- Na wolnym ogniu mieszając doprowadzić do wrzenia; Od tego momentu odkryty sos gotować na małym ogniu przez około 5 - 7 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie sos powinien trochę zgęstnieć;
- Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na chwilę;
• Sos można przygotować dzień, lub dwa wcześniej i trzymać w lodówce; Przed dodaniem do skrzydełek należy go odgrzać na małym ogniu;
- Gdy skrzydełka będą już gotowe przelać sos do większej miski, dodać gorące skrzydełka i delikatnie, ale dokładnie wymieszać tak, aby wszystkie kawałki zostały pokryte; * Do tego celu najlepiej nadaje się drewniana łyżka. Metalowe przybory kuchenne mogą poszarpać skrzydełka;
- Przed podaniem skrzydełka posypać dodatkowymi ziarenkami sezamu; Smacznego:)
J.S.
-Piekarnik nastawić na 200*C / górna i dolna grzałka; Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia ;
- Osuszyć skrzydełka papierowym ręcznikiem, lub ściereczką; Umieścić w większej misce, polać olejem, lub oliwą z oliwek, posypać szczyptą soli i pieprzu; Dokładnie wymieszać, aby wszystkie kawałki zostały pokryte;
- Do czystej, szczelnej plastikowej torebki wsypać połowę mąki (około 50 ml) i dodać połowę skrzydełek; Szczelnie zamknąć/skręcić górę torebki tak, aby pozostała w niej poduszka powietrza; Wstrząsnąć kilka razy aż wszystkie kawałki skrzydełek zostaną pokryte mąką; Wyjąć skrzydełka z torebki, delikatnie otrząsnąć z nadmiaru mąki i ułożyć na przygotowanej blaszce. Nie powinny się ze sobą stykać; Powtórzyć te czynności z drugą połową skrzydełek i mąki;
- Blachę ze skrzydełkami wstawić do nagrzanego piekarnika na mniej więcej środkowej szynie; Piec 25 minut;
- Po tym czasie wyjąć blachę i odwrócić kawałki skrzydełek na drugą stronę, aby równomiernie się zarumieniły. Spody skrzydełek powinny być zarumienione i chrupkie.
- Po odwróceniu ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne20 minut;► W międzyczasie przygotować sos:
- Wszystkie składniki sosu dodać do rondelka;
- Na wolnym ogniu mieszając doprowadzić do wrzenia; Od tego momentu odkryty sos gotować na małym ogniu przez około 5 - 7 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie sos powinien trochę zgęstnieć;
- Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na chwilę;
• Sos można przygotować dzień, lub dwa wcześniej i trzymać w lodówce; Przed dodaniem do skrzydełek należy go odgrzać na małym ogniu;
- Gdy skrzydełka będą już gotowe przelać sos do większej miski, dodać gorące skrzydełka i delikatnie, ale dokładnie wymieszać tak, aby wszystkie kawałki zostały pokryte; * Do tego celu najlepiej nadaje się drewniana łyżka. Metalowe przybory kuchenne mogą poszarpać skrzydełka;
- Przed podaniem skrzydełka posypać dodatkowymi ziarenkami sezamu; Smacznego:)
J.S.