2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Piegusek z delicjami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Mój świąteczny wypiek,robię go dla moich łasuchów, nie wyobrażamy sobie bez niego świąt jest pyszny i efektowny.

Piegusek z delicjami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piegusek z delicjami

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 50 g suchego maku
  • 1 czubata szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 9 łyżek cukru
  • 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem budyniowy:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 32 g cukru waniliowego
  • Aromat migdałowy

 

  • Dodatkowo:
  • Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 paczka delicji o dowolnym smaku
  • 2 galaretki malinowe lub truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Piegusek z delicjami
Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z cukrem dodajemy cukier waniliowy i nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku, wlewamy sok z pomarańczy dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Tak przygotowane ciasto wylewamy do blaszki o wym 23/23 cm pieczemy 35 minut w temp 170*cPo upieczeniu studzimy na kratce. Całkiem zimne kroimy wzdłuż na połowę. Krem: Większą połowę mleka zagotować z cukrami, w pozostałej części mleka rozrobić proszek budyniowy z mąką pszenną tak aby nie było grudek, wlać roztwór do gotującego się mleka i ugotować budyń. Wystudzić. Miękką margarynę lub masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz parę kropel olejku migdałowego do ciasta. Całość zmiksować na puszysty krem. Galaretki rozpuścić tak jak pisze w przepisie na opakowaniu. Zostawić do lekkiego stężenia. Przełożenie: Jeden płat ciasta smarujemy dżemem, oraz połową kremu układamy delicje czekoladą do góry smarujemy przykrywamy ciastem smarujemy kremem i wylewamy tężejącą galaretkę. Chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce. Życzę smacznego!
Piegusek z delicjami
gotowe ciasto przelewamy do formy do pieczenia
Piegusek z delicjami
na mleku gotujemy krem budyniowy do ciasta
Piegusek z delicjami
miksujemy budyń z miękkim masłem lub margaryną
Piegusek z delicjami
przekładamy ciasto dekorujemy galaretką.