SUPERPRZEPIS

Pierniczki pszenno-orkiszowe

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pierniczki pszenno-orkiszowe

Pierniczki z mąki pszennej i orkiszowej z dodatkiem przypraw korzennych, miodu i kakao są rewelacyjne.

Składniki:

Pierniczki pszenno-orkiszowe

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki pszenno-orkiszowe

ETAP 1:

Pierniczki pszenno-orkiszowe
Mąkę pszenną i mąkę orkiszową połączyć z masłem

Oba rodzaje mąki wymieszać i posiekać z masłem.

ETAP 2:

Pierniczki pszenno-orkiszowe
Do mąki z masłem wsypać kakao i cukier puder

Następnie dodać przesiany cukier puder i kakao.

Miód włożyć do garnuszka, podgrzewać do rozpuszczenia( nie zagotować) ostudzić, wymieszać z przyprawami.

ETAP 3:

Pierniczki pszenno-orkiszowe
Z przygotowanych składników i przypraw zagnieść ciasto

Do mąki dodać jajka, sodę wymieszaną ze śmietaną, płynny miód z przyprawami i zagnieść ciasto.

ETAP 4:

Pierniczki pszenno-orkiszowe
Z rozwałkowanego ciasta wykrawać pierniczki

Rozwałkować na oprószonej mąką desce i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka.

ETAP 5:

Pierniczki pszenno-orkiszowe

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w temp 180 stopni około 8-10 minut.

Lukier:
Białko miksować dodając stopniowo cukier puder i sok z cytryny.
Zimne pierniczki polukrować i ozdobić.