Sposób przygotowania:
Pierniczki pszenno-orkiszoweETAP 1:
Oba rodzaje mąki wymieszać i posiekać z masłem.
ETAP 2:
Następnie dodać przesiany cukier puder i kakao.
Miód włożyć do garnuszka, podgrzewać do rozpuszczenia( nie zagotować) ostudzić, wymieszać z przyprawami.
ETAP 3:
Do mąki dodać jajka, sodę wymieszaną ze śmietaną, płynny miód z przyprawami i zagnieść ciasto.
ETAP 4:
Rozwałkować na oprószonej mąką desce i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka.
ETAP 5:
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w temp 180 stopni około 8-10 minut.
Lukier:
Białko miksować dodając stopniowo cukier puder i sok z cytryny.
Zimne pierniczki polukrować i ozdobić.
zbysiowa