usia_pieczona

usia_pieczona

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Piernik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny piernik - nie tylko na Święta Bożego Narodzenia

Piernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik

 

Sposób przygotowania:

Piernik
Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Do utartej masy dodajemy żółtka i szczyptę soli. Ucieramy. Dodajemy miód, zimną wodę, śmietanę. Ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą, kakao, przyprawą korzenną. Ucieramy tak długo, aż uzyskamy gładką masę. Namoczone bakalie oprószamy bułką tartą i dodajemy do ciasta. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i mieszamy z ciastem (najpierw 1/3 piany, potem dodać resztę). Piec w temp 180 st przez 25 min, potem w temp 150 st, przez 30 min, aż do uzyskania suchego patyczka. Można udekorować lukrem miętowym (znajdziecie w moich przepisach https://gotujmy.pl/lukier-mietowy,przepisy-swiateczne-przepis,200636.html)
Piernik
Składniki ucieramy mikserem na jednolitą masę
Piernik
Kakao uzupełni smak i nada pięknego koloru
Piernik
Aby ciasto było puszyste, pianę dokładamy stopniowo
Piernik
Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia