zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Piernik Król Bakali

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dużo bakali, coś w sam raz na święta.

Piernik Król Bakali

Składniki:

Piernik Król Bakali

 

  • 500 gram mąki
  • 250 gram cukru
  • 250 ml mleka
  • 120 ml miodu
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • garść posiekanych migdałów
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • garść posiekanych orzechów arachidowych
  • garść posiekanych suszonych śliwek
  • garść posiekanych suszonych fig
  • garść posiekanych suszonych moreli
  • garść rodzynek
  • 1 opakowanie biszktoptów
  • 3 żółtka
  • 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno posiekanej
  • 2 opakowania jasnej galaretki

Sposób przygotowania:

Piernik Król Bakali
Dwa żółka wbijamy do makutry ucieramy je z masłem, cukrem oraz miodem. Nie przerywając ucierania dodajemy mąkę, proszek do pieczeni i przyprawę do piernika, ucierając wszytsko podlewamy mlekiem. W między czasie ubijamy sztywną pianę z dwóch białek dodajemy ją do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do pierwszej dosypujemy garść migdałów oraz po garści orzechów włoskich i arachidowych. Mieszamy, wlewamy do małej, ale wysokiej tortownicy. Trzy żółtka roztrzepujemy, smarujemy cienko biszkopty i obsypujemy je skórką kandyzowaną. Obsypane biszkopty układamy ciasno na cieście znajdującym się w tortownicy. Do drugiej części ciasta dodajemy łyżeczkę kakao oraz po garści śliweg, fig i moreli. Dokładnie mieszamy i wylewamy na biszkopty. Wkłądamy do piekarnika i pieczemy ok. godziny w 170-180 C.

Galaretkę rozpuszczamy w wodzie według przepisu. Wrzucamy rodzynki i mieszamy. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ostudzony piernik. Odkładamy w chłodne miejsce, aby galaretka mogła zastygnąć.