Sposób przygotowania:
Piernik Król Bakali
Dwa żółka wbijamy do makutry ucieramy je z masłem, cukrem oraz miodem. Nie przerywając ucierania dodajemy mąkę, proszek do pieczeni i przyprawę do piernika, ucierając wszytsko podlewamy mlekiem. W między czasie ubijamy sztywną pianę z dwóch białek dodajemy ją do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do pierwszej dosypujemy garść migdałów oraz po garści orzechów włoskich i arachidowych. Mieszamy, wlewamy do małej, ale wysokiej tortownicy. Trzy żółtka roztrzepujemy, smarujemy cienko biszkopty i obsypujemy je skórką kandyzowaną. Obsypane biszkopty układamy ciasno na cieście znajdującym się w tortownicy. Do drugiej części ciasta dodajemy łyżeczkę kakao oraz po garści śliweg, fig i moreli. Dokładnie mieszamy i wylewamy na biszkopty. Wkłądamy do piekarnika i pieczemy ok. godziny w 170-180 C.
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie według przepisu. Wrzucamy rodzynki i mieszamy. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ostudzony piernik. Odkładamy w chłodne miejsce, aby galaretka mogła zastygnąć.
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie według przepisu. Wrzucamy rodzynki i mieszamy. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ostudzony piernik. Odkładamy w chłodne miejsce, aby galaretka mogła zastygnąć.