wiola333

wiola333

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Piernik królewski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto idealne na święta

Piernik królewski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik królewski

 

  • 6 jajek,
  • szklanka cukru,
  • 2 łyżki smalcu,
  • łyżka masła,
  • 3/4 szklanki miodu sztucznego,
  • szklanka śmietany 30 %,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • przyprawa do piernika,
  • łyżka kakao,
  • Nadzienie:,
  • 7 pomarańczy,
  • 3 jabłka,
  • 3 galaretki pomarańczowe,
  • 30 dag rodzynek,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • Polewa:,
  • lukier różowy,
  • czekolada mleczna Wawel,
  • 4 łyżki mleka,

Sposób przygotowania:

Piernik królewski
Żółtka, cukier, smalec, masło, utrzeć dodać roztopiony miód sztuczny ( letni) ucierać, dodać śmietanę, przyprawę do piernika , sodę i dalej ucierać, na koniec dodać mąkę i ubite białka na sztywno i kakao. Delikatnie wymieszać, wlać do dużej formy, piec. Po upieczeniu przekroić na pół. 2. Pomarańcze obrać, zetrzeć na grubym tarku, jabłka obrać , zetrzeć też na grubym tarku, do garnka wlać wodę i cukier i zagotować wsypując starte owoce , dodać rodzynki i galaretki, chwilę gotować , wystudzić , jak masa zacznie gęstnieć dać na jedną część piernika i przełożyć go drugą. Czekoladę rozpuścić z mlekiem , polać po pierniku, następnie rozpuścić lukier i ozdobić ciasto.
Piernik królewski
zagotować składniki na masę owocową
Piernik królewski
rozsmarować masę na cieście
Piernik królewski
przełożyć ciastem
Piernik królewski
schłodzić przed podaniem