SUPERPRZEPIS

Piernik staropolski

  • 2
  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Piernik staropolski Więcej zdjęć (5)

Wymaga długotrwałego leżakowania.

Składniki:

Piernik staropolski

 

 

  • Masa grysikowa:
  • 3 szkl mleka
  • 9 łyżek kaszy manny błyskawicznej
  • 1 szkl cukru
  • masło w temp. pokojowej

 

 

  • powidła śliwkowe

 

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski
Ciasto: Miód, masło i cukier podgrzewać w rondlu do czasu aż składniki się rozpuszczą. Ostudzić. Sodę rozpuścić w mleku, połączyć z pozostałymi składnikami ciasta. Zagnieść i przełożyć do kamionkowego lub szklanego naczynia. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na ok 5 tygodni. Na kilka dni przed pieczeniem wyjąć, rozwałkować na 3 placki i upiec w 160 stopniach przez ok 20 minut. Masa: połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym wymieszać kaszkę manną. Gdy mleko się zagotuje, wlać kaszkę i mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć i cały czas miksując dodawać kaszkę. Piernik przekładać powidłami i masą. Polać polewą i dowolnie udekorować. Polewa: Żelatynę zalać 3 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia. Pozostałe składniki podgrzewać do czasu aż się rozpuszczą i połączą. Żelatynę podgrzać aż się rozpuści i wymieszać z polewą. Ostudzić i polać ciasto.
Piernik staropolski
masło, miód i cukier podgrzewać aż się rozpuszczą
Piernik staropolski
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i odstawić na ok 5 tygodni
Piernik staropolski
Kaszkę manną gotować do czasu aż zgęstnieje, ostudzić
Piernik staropolski
Upieczone placki przekładać powidłami i masą grysikową