Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Piernikowy las

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Troszkę pracochłonny i trudny w wykonaniu bajkowy las z piernikowych lukrowanych choinek ze świątecznymi postaciami kojarzącymi się z Bożym Narodzeniem. Las ten powstał z myślą o świątecznym kiermaszu.

Piernikowy las

Składniki:

Piernikowy las

na ciasto piernikowe:

na lukier:

  • 3 duże białka jajka kurzego
  • 45 dag cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • kolorowe barwniki spożywcze
  • dodatkowo:
  • cukrowe ozdoby do dekoracji choinek i podstawy lasu

dodatkowo:

  • metalowe foremki różnej wielkości w kształcie gwiazdki lub śnieżynki na choinki
  • mała foremka na domek, bałwanka ,mikołaja i małą choinkę

Sposób przygotowania:

Piernikowy las

Przygotowanie ciasta:

Piernikowy las
Zagnieść gładkie ciasto i owinąć folią spożywczą

Masło i miód podgrzewamy na małym ogniu aż się wszystko rozpuści. Następnie ściągamy z ognia i studzimy.

Wszystkie sypkie składniki na ciasto mieszamy. Do sypkich składników dodajemy wystudzoną masę miodową i jajka. Zagniatamy gładkie ciasto.

Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc.

Wykrawanie kolejnych elementów:

Piernikowy las
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy odpowiednimi foremkami elementy choinek

Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4 mm. Z ciasta wykrawamy odpowiednimi foremkami elementy choinek,2 bałwanki, domek, mikołaja,malutkie choineczki.

Przygotowanie podstawy lasu:

Piernikowy las
Z pozostałego ciasta wałkujemy podstawę lasu

Z pozostałego ciasta wałkujemy prostokąt na podstawę lasu.

Pieczenie ciasta:

Piernikowy las
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie pierniczki z blaszki

Wszystkie wykrojone elementy z ciasta układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 12-14 min.

Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.

Przygotowanie lukru:

Piernikowy las
Na sam koniec do lukru wlewamy sok z cytryny i chwilę miksujemy

Białka ubijamy mikserem. Gdy są lekko ubite dodajemy cukier puder. Chwilę razem miksujemy dolewając sok z cytryny.

Odrobinę lukru odbieramy i barwimy różnymi kolorami barwników spożywczych tj. na domek,mikołaja,bałwanka i małe choineczki.

Przygotowanie choinek i postaci:

Piernikowy las
Posmarowane lukrem elementy choinek sklejamy kładąc je kolejno na siebie

Wszystkie elementy na choinki smarujemy białym lukrem zaczynając od największej gwiazdy a kończąc na najmniejszej. Układamy jedna na drugiej.

Zanim lukier wyschnie dekorujemy kolorowymi posypkami.

Postać bałwanka,mikołaja,domek i małe choineczki ozdabiamy według własnego pomysłu kolorowymi lukrami. Następnie odstawiamy do wyschnięcia.

Etap końcowy:

Piernikowy las
Przygotowany las piernikowy odstawiamy do wyschnięcia na całą noc

Wszystkie przygotowane choinki i postacie z piernika mocujemy na posmarowanej białym lukrem podstawie z ciasta piernikowego. Pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru.