Sposób przygotowania:
Piernikowy lasPrzygotowanie ciasta:
Masło i miód podgrzewamy na małym ogniu aż się wszystko rozpuści. Następnie ściągamy z ognia i studzimy.
Wszystkie sypkie składniki na ciasto mieszamy. Do sypkich składników dodajemy wystudzoną masę miodową i jajka. Zagniatamy gładkie ciasto.
Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc.
Wykrawanie kolejnych elementów:
Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4 mm. Z ciasta wykrawamy odpowiednimi foremkami elementy choinek,2 bałwanki, domek, mikołaja,malutkie choineczki.
Przygotowanie podstawy lasu:
Z pozostałego ciasta wałkujemy prostokąt na podstawę lasu.
Pieczenie ciasta:
Wszystkie wykrojone elementy z ciasta układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 12-14 min.
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.
Przygotowanie lukru:
Białka ubijamy mikserem. Gdy są lekko ubite dodajemy cukier puder. Chwilę razem miksujemy dolewając sok z cytryny.
Odrobinę lukru odbieramy i barwimy różnymi kolorami barwników spożywczych tj. na domek,mikołaja,bałwanka i małe choineczki.
Przygotowanie choinek i postaci:
Wszystkie elementy na choinki smarujemy białym lukrem zaczynając od największej gwiazdy a kończąc na najmniejszej. Układamy jedna na drugiej.
Zanim lukier wyschnie dekorujemy kolorowymi posypkami.
Postać bałwanka,mikołaja,domek i małe choineczki ozdabiamy według własnego pomysłu kolorowymi lukrami. Następnie odstawiamy do wyschnięcia.
Etap końcowy:
Wszystkie przygotowane choinki i postacie z piernika mocujemy na posmarowanej białym lukrem podstawie z ciasta piernikowego. Pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru.
cherry
Agnieszka Rec
Pozdrawiam serdecznie :)
pyszalka
Agnieszka Rec
Bardzo dziękuję za miłe słowa :)
Pozdrawiam serdecznie :)
frank55
Agnieszka Rec