Sposób przygotowania:
Pierogi
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier -odstawić na 15 minut .Mąkę przesiać dodać sól,jajko, żółtko, masło i mleko z drożdżami-wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Na rozgrzaną patelnie dajemy masło,oliwę ,posiekaną cebulę, opłukany i pokrojony por. Potem pokrojoną kiełbasę, ogórek i kaszę.Chwilę podsmażamy i zdejmujemy z ognia dodajemy obrane i pokrojone jajka i natkę pietruszki.Dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą ,pieprzem . Ciasto dzielimy na małe porcje rozwałkować , wycinać placki na kształt pierogów nałożyć farsz i dokładnie i starannie zlepić.Przełożyć pierogi na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ,posmarować rozmąconym żółtkiem z wodą i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 20 minut na złoty kolor.Podajemy jako dodatek do zup i nie tylko.Może być jako przekąska na ciepło i na zimno.