Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Pierogi wigilijne z farszem z kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

jedno z 12 tradycyjnych dań

Pierogi wigilijne z farszem z kapusty

Składniki:

Pierogi wigilijne z farszem z kapusty

 

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 1 szklanki wody
  • 1jajko
  • sól
  • Łyzka oliwy
  • Farsz:
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • Pół szklanki suszonych grzybów
  • 1 nieduże cebula
  • Sol, pieprz do smaku
  • 3-4 liście laurowe
  • Oliwa do podsmażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi wigilijne z farszem z kapusty
Mąkę, wodę, jajko i szczypte soli wyrobic na ciasto. Cienko rozwałkować i wykrawać np. szklanką. Grzyby zamoczyc w gorącej wodzie gdy zmiękna zblenderowac je. Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć na złocisty kolor. Kapustę gotować aż będzie miękka. Następnie wycisnąć sok, i drobno ją posiekać. Grzyby kapustę i cebulę połączyć i razem podsmażyć z liśćmi laurowymi i doprawić. Przed nałozeniem farszu liscie usunąć.